Замърсяването на въздуха е сериозен глобален проблем, за който не спира да се говори, но ефективно решение така и не е намерено. Някои райони са по-засегнати от други, най-вече заради гъстата си населеност, и именно върху тях са насочени повече усилия за овладяване на негативните последствия от мръсния въздух за хората и природата.

Фини прахови частици, мозък и каква вреда може да му нанесе мръсният въздух

Как фините прахови частици увреждат мозъка ни

Ново изследване дава яснота по този въпрос

Индия безспорно е една от най-потърпевшите страни. Само за 2019 г. 1.6 милиона от смъртните случаи в страната се смята, че са причинени от замърсяването на въздуха, което разболява и убива. Столицата Ню Делхи с населени над 32 милиона души, редовно е обвита в гъст смог. А причина за него са не само изгорелите газове от автомобилите, но и електроцентралите, работещи на въглища.

Според американски учени столицата на Индия е градът с най-висока концентрация на фини прахови частици в света. А това води и до сериозни промени в климата и горещи вълни, които взимат не по-малко жертви. Именно затова от няколко месеца в парка Sunder Nursery в Ню Делхи функционира специална кула за прочистване на въздуха.

Тя носи името Verto, висока е 5.5 м и е направена от бетон, подсилен със стъклени влакна. Филтрира 600 000 кубични метра въздух на ден. Кулата е дело на архитектурната фирма Studio Symbiosis и все още е на ниво прототип. А за времето, в което извършва своята дейност, създателите й са събрали важна информация, която ги кара да вярват, че изобретението им може да намери място в много замърсени градове по света. 

Кулата съдържа пет "кубчета" за филтриране на въздуха, подредени в специална геометрична обвивка, както и енергийно ефективни вентилатори, които го засмукват. Усуканата форма на Verto е проектирана с цел да избутва възможно най-много въздух през повърхността на устройството, където той се засмуква във филтрите и след това се изхвърля вече прочистен.

Използват се филтри от немската фирма Mann+Hummel. Създателите на кулата твърдят, че тя консумира енергия като една мощна, професионална прахосмукачка, но има 100 пъти по-силен въздушен поток от нея. Единственият консуматив пък са филтрите, които трябва да се сменят на три до девет месеца, и се рециклират частично. Шумът от пречистващата кула е максимум 75dB и го сравняват с този от блендер.

Архитектите на Studio Symbiosis се фокусирани най-вече върху създаването на най-ефективната форма за кулите, като за целта използват цифрови модели, симулиращи различни условия на вятъра. Кулите са максимално аеродинамични, за да се увеличи скоростта на вятъра, а оттам и полезното действие.

Амит и Брита Кнобел Гупта, основателите на компанията, твърдят, че устройството може да пречиства въздуха в радиус от 200 до 500 м на затворено и от 100 до 350 м на открито, като това се влияе от пряко от скоростта на вятъра.

В момента Studio Symbiosis е в преговори с властите в Индия, за да се осигури поставянето на пречистващи кули и на други места в Ню Делхи, както и в други градове. А интерес към Verto вече има от много градове по света, най-вече от САЩ. Според Амит и Брита произведението им може да намери достойно място в обществените паркове навсякъде по света.

Основателите на архитектурното студио признават, че първоначално не са имали планове да се занимават с качеството на въздуха. Но когато са се преместили от Лондон в Ню Делхи, са осъзнали какъв голям проблем е замърсяването.

Домът, мръсният въздух и навиците, които го създават

Въздухът у дома ни разболява

Защо и как да го предотвратим

Според тях, индийската столица се нуждае от около 100 кули, за да бъде въздухът в центъра поносим. Studio Symbiosis планират Verto да се превърне в "масов продукт", затова и е създаден от повтарящи се модули, лесно се доставя, сглобява и разглобява, предава CNN.