За мнозина няма по-голямо щастие от това да се приберат у дома и на прага да ги чака кучето им, щастливо, че отново ги вижда. Това е наистина умилителна ситуация, която доказва, че домашните ни любимци са не по-малко емоционални и от самите нас.

SimpleTexting, кучетата и от какво се отказват хората преди смартфона

Какво е по-ценно за хората - смартфонът или кучето/сексът/ваканцията

Трудно е да разберем модерния човек

Ново изследване ни дава яснота как точно реагират кучетата, когато демонстрираме своята любов и привързаност към тях. Това е и техният начин да ни отвърнат със своите чувства (освен с лаенето и въртенето на опашка).

На четири кучета от различни породи се поставят каишки, които да измерват пулса им. Средният пулс на четириногите, изчислен след седемдневно наблюдение, е 67 удара в минута.

Снимка 499170

Източник: iStock

Но когато собственикът на едно от кучетата му каже "обичам те", пулсът му моментално скача с до цели 46% - до 98 удара в минута. Когато се приберем у дома след работен ден например, пулсът на четириногото скача с 10% щом ни види.

Това, което най-успешно успокоява лаещите домашни любимци пък, са прегръдките на стопаните им. Когато ги прегръщаме, пулсът спада до 52 удара в минута, предава People.

Снимка 499169

Източник: iStock

С тази физиологична реакция кучетата доказват, че се вълнуват не по-малко от нас, когато някой ни каже, че ни обича. Също така, точно както те ни действат успокояващо, така и ние на тях. А какво по-хубаво от взаимното щастие.