Ако ни попитат кое от сетивата ни дава най-много информация, вероятно бихме казали, че това е зрението. Въпреки че се нуждаем от всичките си сетива, проучване, проведено от антрополози от Института по психолингвистика Max Planck, установява, че хората обръщат повече внимание, запомнят и оценява това, което минава през очите им.

Кучетата и защо се въртят в кръг преди да си легнат да спят

Защо някои кучета се въртят в кръг преди да си легнат

Наследство от техните предци

Домашните любимци обаче възприемат света по много различен начин и при кучетата в класацията определено доминира миризмата. Ако говорим за кучешка йерархия от сетива, първото е обонянието, а второто е слухът.

Кучетата не само усещат миризмата на това, което присъства или ги интересува, но те непрекъснато търсят съществуването на вещества, предмети, животни или хора. Само благодарение на носа си те са в състояние да разпознаят положението си в околната среда, знаейки дали са зад друг обект, ако нещо е над главите им, или е заровено.

Снимка 533812

Източник: iStock

Затова са толкова добри "ченгета". За тях подушването на околната среда е еквивалент на нашия начин на виждане. Благодарение на обонянието те осъзнават положението на нещата, тяхното състояние, произхода им. 

Мирише на стопанин

Ароматът на любимия човек е един от най-дълбоките спомени, които кучетата имат. Всъщност в няколко научни изследвания е установено, че когато кучетата сънуват, те го правят не само визуално (като нас), но сънуват във вселена от аромати, в която миризмата на дома и стопанина им преобладава.

Снимка 568596

Източник: iStock

Следователно нашето куче познава и оценява миризмата на тялото ни по много специален начин. То е способно да ни помирише под всичките парфюми, гелове и друга козметика. Когато се радват да ни видят, не е толкова заради външния ни вид, колкото заради миризмата ни. Те усещат аромата ни понякога дори от километри и често знаят, че се прибираме, дори когато сме още на улицата. 

Леопардова катахула, бедлингтон териер и девет от най-редките породи кучета

9 от най-редките породи кучета

За някои не сме и предполагали, че съществуват

Усещане за хормони

Част от миризмата ни е свързана с нашето здравословно състояние, емоционалност и хранене. Кучетата са в състояние да помиришат и това, защото носовете им усещат и разграничават аромата на нашите хормони. По този начин кучето може да разбере дали се страхуваме, дали се чувстваме развълнувани или спокойни. Също така, ако сме болни или дори, ако сме в менструация.

Снимка 568597

Източник: iStock

Това шесто чувство ги подготвя да проявят съпричастност и да ни подкрепят, ако е необходимо, или да се радват с нас, ако хормоните ни го подсказват. По този въпрос, както и в много други ситуации, свързани със сетивата и поведението на кучетата, бариерата на инстинкта никога не се преминава. Кучето никога не взима обмислени решения, при него няма директна реципрочност или мисъл за последствия. Поведението на кучетата относно нашето настроение или здраве е напълно инстинктивно.

Кучешка наслада за сетивата

Всички с куче в дома си сме правили един експеримент. А именно да отворим храна, за която знаем, че кучето ни е лудо по нея, но не пред него, а в другия край на къщата. Никакви стени, врати и бариери не могат да спрат домашния ни любимец в този момент, който на мига е подушил лакомството и бърза да дойде при нас с умоляващ поглед, за да "изпроси" малко храна. 

Снимка 568594

Източник: iStock

Тези миризми, които мотивират кучетата, ги карат да се движат и да изпитат истинско удоволствие. По същия начин, по който ние хората можем да се изкефим, като се възхищаваме на произведение на изкуството, красивите черти на друго човешко същество или дадена хореография, кучетата изпитват истинска наслада, усещайки миризмата на тези деликатеси.

Авокадо, кучета и защо не бива да даваме на домашните си любимци да го ядат

Токсично ли е авокадото за кучетата

Ето защо не е препоръчително да даваме плода на домашния си любимец

Ухание на люти чушки

Да, кучетата могат да усетят миризмата на люти чушки и тя е толкова неприятна за тях, колкото и за човек, който не обича да ги яде, но пробва погрешка. Такива храни са способни да дразнят дихателните им пътища, причинявайки сърбеж в носа и поредица от непрестанни кихания. Причината е, че лютите чушки съдържат химичен елемент, наречен капсаицин - едва доловим от хората, но с голяма сила за кучетата, пишат от Hola