Котките са изумителни създания - съвършени хищници с блестящ ум, които някак сме успели да опитомим и превърнем в домашни любимци и най-добри приятели. За разлика от кучетата обаче, те са много по-самостоятелни и сякаш не се интересуват толкова от собствениците си, ако нямат някакъв интерес от това. Едно от любимите им занимания обаче е да спят върху нас.

Котките, слухът им и как определят местоположението на стопаните си

Как котките разбират къде сме, без да ни виждат

Оказва се, че са много по-интелигентни

Котките спят в контакт с хората, защото обичат топлината, която отделяме, а търсенето на удобно и топло място за сън, особено през зимата, е от съществено значение за тях, коментира пред Hola Ана Рамирес, която е ветеринарен технически директор на клиники Kivet.

Например едно от местата, които котката ни ще избере да спи спокойно, са гърдите ни. От гърдите ние отделяме по-голямо количество топлина, така че не е никак изненадващо, че косматковците избират именно тази част на тялото ни, за да си подремнат.

Снимка 556516

Източник: iStock

Друго любимо място на котките преди лягане са краката ни. По-конкретно пролуката, която се образува, когато са леко раздалечени. Да не забравяме главата и шията - отново места, които отделят много топлина. Търсенето на топлина обаче не е единствената причина, която кара мъркащите ни любимци да спят върху нас.

Котките, норвежка горска, руска синя и кои са най-красивите породи

Най-красивите породи котки

И тези, на които симетрията не им е силната черта

Котките са много независими животни и това е факт. Те обаче са  и много чувствителни, особено когато спят, защото тогава са много уязвими. Поради тази причина търсят място, което им позволява да усетят повече сигурност. И въпреки че знаят, че в дома ни са в безопасност, притискането към нас им дава допълнителна увереност. Освен това им помага да заздравят връзката си с нас като техни собственици.

Снимка 556517

Източник: iStock

Фактът, че търсят топлина и защита е много инстинктивно поведение, но като се замислим и ние хората го правим. Много проучвания показват, че спим по-добре, ако сме до човека, когото обичаме. Същото е и при тях - търсят топлина и обич за по-добър сън.