Всички искаме да имаме здрава и красива коса, с която да събираме погледите на околните. Но това често се оказва доста по-трудна задача, отколкото вероятно сме предполагали.

Грижите за косата са не по-малко комплексни от тези за кожата, но има и някои навици, с които си мислим, че й помагаме, а всъщност й вредим. Има и някои малки хитринки, които да превърнем в рутина, за да си спестим време и пари и да си гарантираме блясък и здравина в косите.

Оцет

След като сме измили косата си със шампоан, нанасяме върху нея количество, колкото да я навлажним. Оставяме да подейства няколко минути и след това отмиваме. Оцетът не само ще направи косата ни моментално по-бляскава, но и ще регулира омазняването на скалпа.

Снимка 349261

Източник: iStock

Авокадо

Веднъж в месеца можем да нанасяме натурална маска с авокадо, която стимулира растежа на косата. В нея добавяме и една лъжичка лимонов сок и малко зехтин. Нанасяме и оставяме да действа 20 минути. След това отмиваме с топла вода и малко шампоан.

Жълтъци

С тях можем да опитаме да заменим шампоана, който използваме редовно, за да получим по-добра хидратация. 

Арганово масло

Това е най-доброто масло за нашата коса, защото има редица ползи за нея. Помага при сух скалп и заплетени краища, подхранва в дълбочина, лекува пърхот и косопад, стимулира растежа и придава блестящ вид. 

Снимка 441450

Източник: iStock

Биотин

Това е витамин, чийто дефицит оказва пагубно влияние върху на косата. Затова можем да го приемаме като хранителна добавка, която стимулира растежа на косата и ноктите и подпомага регенерирането на кожните клетки. 

Миене

Ежедневното миене на косата води до нейното увреждане. Отмиваме естествените масла от скалпа, които са необходими за подхранване и растеж. В зависимост от активността ни, най-добре да я минем два или три пъти в седмицата.

Сулфати

Трябва да обръщаме особено внимание на етикетите на продуктите, които използваме за косата си. Шампоанът задължително трябва да е без сулфати, защото те са едни от най-големите врагове на блясъка и здравината.

Снимка 441449

Източник: iStock

Масаж

Скалпът ни също има нужда от него, за да се подобри кръвообращението, а оттам и растежът на косата. Не са ни необходими особени умения, само пет минути на ден и дървена четка. Като бонус получаваме и намаляване на стреса, пише Bright Side.

Топлина

Винаги когато имаме тази възможност, трябва да оставим косата да изсъхне сама. Затова е по-добре да я мием вечер. Ако нямаме тази възможност, задължително трябва да използваме продукт за топлинна защита.

Пресите и машите също не бива да са ежедневие за косата ни. И никога не бива да си лягаме с мокра коса, защото ефектът на сутринта няма да ни хареса, а и така е много по-податлива на увреждане и накъсване.

По същата причина бе трябва и да решим мократа си коса. Можем да го направим с дървен гребен под душа, но когато вече сме нанесли балсам.

Снимка 441451

Източник: iStock

Подстригване

Ако искаме да се отървем веднъж завинаги от накъсаните краища на косата, трябва да я подстригваме по малко веднъж в месеца. В противен случай ще ни се наложи да направим достатъчно подкъсяване.

Спокойствие

Стресът оказва изключително негативно влияние на целия организъм, в това число и на косата. На първо място е косопадът, който причинява. Пърхот и себорея също могат да се появят на нервна почва, а лечението им е дълго и често безуспешно, ако не променим начина си на мислене и на живот.

Ябълковият оцет, пърхотът, проблемите с косата и как може да ни помогне

Ябълковият оцет и ползите за косата

Естествено, евтино и ефикасно

Хранене

То също оказва голямо влияние върху начина, по който изглежда косата ни. Ако храната ни е бедна на протеини, естествени мазнини и витамини, няма как да искаме красива прическа.