Състоянието на косата ни зависи преди всичко от гените, но и от начина ни на живот, балансираната диета, стреса и грижите, които полагаме за нея.

Пърхот, лющене, себореен дерматит и как да се справим с тези проблеми на скалпа и косата

Как да се справим с пърхота

С няколко пробвани трика

Спазването на съветите на професионалистите и качествените козметични продукти са от първостепенно значение.

Има обаче и някои на пръв поглед второстепенни, маловажни неща, за които дори не се замисляме, но всъщност растежът и състоянието на косата ни зависят и от тях. Ако искаме да имаме дълга и разкошна коса, би трябвало да им обърнем внимание.

Честота на миене

Снимка 504791

Източник: iStock

Колкото и парадоксално да звучи, колкото повече мием косите си, толкова по-бързо те се омазняват. Това е така, защото естествената защитна мазнина се отстранява и кожата на главата се изсушава, т.е. бариерата пада.

Това кара мастните жлези в кожата на главата да отделят повече себум. Колкото по-често това се случва, толкова по-бързо се омазнява косата. Важното е да се излезе от омагьосания кръг на честото миене, а колко често да бъде то, зависи от индивидуалните особености.

Температурата на водата

Снимка 504790

Източник: iStock

Разпространено е заблуждението, че за да расте косата, е нужен контрастен душ, но тези водни процедури оказват точно противоположен ефект. Горещата вода травмира косъма, прави го по-чуплив, косата ни става като пух. Най-добре да е да ползваме топла вода, като избягваме температурни разлики.

Разресване на косата

Снимка 504792

Източник: iStock

Процесът на разресване е важен, не само за да изглежда добре косата ни, но и за растежа ѝ. Четките масажират кожата на главата, подобряват кръвообращението, което стимулира растежа. Важно е да отделяме поне 10-15 минути на ден, за да разресваме косата си и непременно ще усетим разликата.

Калъфки за възглавници и аксесоари за коса

Снимка 504793

Източник: iStock

Косъмът има много крехка структура. Твърдите и стегнати ластици, лентите за коса и фибите го нараняват, правят го по-чуплив, а краищата се нацепват. Дамите, които предпочитат да връзват косите си, е добре да използват меки ластици, които ще нанесат много по-малко щети, пише Harper's Bazaar.

Как да предпазим косата си по време на сън

Как да предпазим косата си по време на сън

Прости, но ефикасни правила

Същото важи и за калъфките за възглавници: грубата материя, върху която косата се търка през цялата нощ, сериозно наранява структурата на косъма. Най-добре е спалното бельо да бъде от коприна или сатен.