Айфеловата кула е едно от най-емблематичните и разпознаваеми архитектурни постижения не само за Франция, но и за целия свят. Построена за Всемирното изложение от 1889 г., желязното съоръжение с височина 324 метра успява да се наложи като символ на амбиция, инженерна мисъл и изкуство. А с днешна дата е един от най-привлекателните туристически обекти.

Айфеловата кула, електричеството, енергийната криза и защо символът на Париж ще угасва по-рано от обичайното

Айфеловата кула вече няма да изглежда така

Промените, на които се режи кметът на Париж

Но може би малко известно е, че съществуват няколко копия (някои точни, други просто вдъхновени) на Айфеловата кула, разпръснати на различни места по света. Traveler Journeys представя част от тях.

Кулата в Токио, Япония

Построена през 1958 г., тя изпълнява функцията на комуникационна и наблюдателна кула. Дизайнът ѝ е вдъхновен от френската Айфелова кула и е с размери 332.9 метра и може да се види от почти от всяка точка на града. Оцветена е в бяло и червено, с цел да се забелязва лесно и от въздуха, и така да се предотвратяват инциденти.

Париж Лас Вегас, САЩ

Мащабният казино-хотел е открит на 1 септември 1999 г. Репликата на Айфеловата кула в мащаб 1:2 се вписва идеално в стилистиката и темата на хотела - град Париж.

Кулата Петршин, Прага, Чехия

Построена е само няколко години след оригинала, с височина около 60 метра. Първоначално се е използвала за наблюдение и предаване на информация, но днес има функция основно на туристическа атракция.

Айфеловата кула в Тексас, САЩ

Представлява умален модел на френската кула и е построена през 1993 г. Височината й е само 20 метра.

AWA Tower, Сидни, Австралия

Кулата е част от офис комплекс, създаден през 1939 г. За построяването ѝ архитектите се вдъхновяват от френската Айфелова кула. С днешна дата тя е най-високата кула в Сидни, а построяването ѝ продължава години наред.