Въпреки че това лято май няма да ни зарадва с истински летни температури, не бива да забравяме за една от най-неприятните страни на този сезон - комарите.

Досадните насекоми са способни да ни развалят настроението във всяка една, иначе прекрасна, лятна вечер. Затова е добре да знаем какво ни прави потенциални жертви на комарите и как да се предпазим от техните неприятни набези.

Газирано

Бирата и газираните безалкохолни напитки са наш верен съюзник срещу летните жеги. Но учени са установили, че въглеродният диоксид, който се отделя, когато отворим кенчетата и бутилките, привлича комарите.

Снимка 434375

Източник: iStock

Клинове

Топлите дни не са най-подходящото време за тях, но едно и още една причина дамите да ги избягват. Това, че краката ни са покрити с тясна, прилепнала материя, няма да ни спаси от ухапвания от комари. Точно обратното. Затова по-добре да заложим на широки дрехи, които ще ги затруднят повече.

Градини

Комарите не обичат места, където има насадени много растения, излъчващи силни и специфични аромати - като лавандула, лимонова трева, розмарин, босилек, мента и други. И това е още една добра причина да си направим страхотна градина в двора или на терасата.

Вода

Знаем, че комарите се срещат най-често край водоеми. Но истината е, че на тях им трябва съвсем малко количество вода, за да могат да снесат яйцата си - колкото една капачка от пластмасова бутилка.

Затова ако имаме двор, трябва да внимаваме за всякакви места, където се събира вода, защото те стават развъдник на насекомите.

Снимка 434376

Източник: iStock

Топлина

Да чуем комар, който жужи около нас, докато ние се опитваме да заспим, е наистина неприятно усещане. Тъй като тези досадни животинки обичат топлината, можем да направим дома си една идея по-неприветлив за тях, ако оставим включен климатик или вентилатор, пише Reader's Digest.

Пушек

Ако поне веднъж сме си палил огън или поне сме правили барбекю, значи сме виждали и ефекта от него - комарите бягат надалеч от дима. Ако пък хвърлим няколко клонки лавандула или друга ароматна билка в огъня, ще забравим напълно за тяхната компания.

Кръвна група

Комарите предпочитат жертвите им да бъдат нулева кръвна група. 

Как да си направим репелент за комари от етерични масла (и водка)

Как да си направим репелент за комари от етерични масла (и водка)

Лесен и безвреден начин за справяне с малките насекоми

Пот

Още един критерий, по който насекомите си избират на кого да кацнат, е телесната миризма. И предпочитат хора, които се потят по-обилно, защото тялото им има повече бактерии и химикали, както и млечна киселина.