В ерата на Facebook и Instagram е трудно да определим колко приятели имаме точно, кои от тях можем да наречем "добри приятели" и кои от тях са просто пълнеж в социалния ни кръг.

Наскоро Snapchat публикува собствено проучване, което разкрива доста интересни и любопитни факти за това колко приятели всъщност имат повечето от нас, как ги срещаме и какво правим с тях.

В изследването са взели участие 10 000 души на различна възраст, националност и раса, така че можем да счетем резултатите за сравнително достоверни.

Според данните на Snapchat, в глобален план хората имат средно по четирима "най-добри приятели", като в някои западни държави тази бройка е малко по-ниска.

Снимка 432507

Източник: iStock

Противно на общоприетото разбиране, че срещаме най-добрите си приятели по време на тийнейджърските си години, хората от Snapchat твърдят, че тези хора в живота ни обикновено се появяват в университетските години, когато сме на около 21 години.

Средният брой хора, които можем да счетем за близки (но не най-добри) приятели, е 20.

Снимка 432508

Източник: iStock

От Snapchat затвърждават тезата, че мъжките приятелства са по-повърхностни от женските и разкриват, че мъжете са по-склонни да прекарват време заедно, докато извършват някаква активност - спорт, игри, пиене и т.н.

Жените, от друга страна, предпочитат да прекарват повече време в разговори и в обмен на мисли, емоции и възгледи.

Снимка 432506

Източник: iStock

Милениалите пък са възрастовата група с най-много приятели, докато поколението Z (хората, родени между 1995 г. и 2005 г.) предпочитат да залагат повече на разнообразие в кръга си от хора, отколкото на бройката.

Милениалите са и тези, които са склонни да споделят най-много за себе си с хората около тях. Едва 15% от представителите на тази възрастова група не са склонни да обсъждат психологическото си здраве или финансовото си състояние с приятелите си, докато цели 23% от поколението Z избягват подобни разговори.