На мнозина ни се е случвало да пътуваме и да забравим четката си за зъби. Или да вземем тази на партньора ни по погрешка. Но дори и да разполагаме само с една четка за зъби, изобщо не е добра идея да я превръщаме в обща, независимо с кого я споделяме, дори и това да е партньорът ни.

Четката за зъби и колко често ни съветват експертите да я сменяме

Колко често да сменяме четката за зъби

И защо е толкова важно да го правим

Зъболекарите напомнят, че в устата ни има милиони бактерии, гъбички и други микроорганизми. И е факт, че много от тях могат да се предадат чрез целувки, но рисковете за здравето ни са още по-големи, когато заемем чужда четка.

При целуване обикновено обменяме само слюнка, с която се разпространяват ковид и афти например. Но използването на четката на партньора ни може да вкара негови/нейни бактерии в кръвта ни. Това се получава, защото с четката за зъби четкаме и венците си, които са уязвима зона, съставена от много тънък слой тъкан. И твърде силното четкане (което мнозина правят по невнимание) може да наруши този деликатен слой, което, следователно да позволи на нежеланите бактерии да навлязат директно в кръвта ни.

Снимка 670538

Източник: iStock

Всъщност, заемането на какъвто и да е инструмент за лична хигиена (особено самобръсначка и четка за зъби) ни излага на вируси, пренасяни по кръвен път, които партньорът ни може да има. Такива са хепатит B или C, а често се срещат и бактериите, които причиняват стрептококи, кариеси и заболяване на венците.

Чрез целувките те също могат да бъдат предавани, но рискът е по-малък, защото езикът ни не достига чак до зъбите на половинката ни.

Здравните експерти предупреждават също така, че използването на мокра четка за зъби, независимо дали е на партньора ни или наша, също изобщо не е препоръчително. Заради влажната среда се развиват микроорганизми, които могат да ни причинят бактериална инфекция. За да намалим риска, е добре от време на време да почистваме четката си с кислородна вода, пише Self.

Миенето на зъби и защо да не използваме вода за уста веднага след това

Грешката, която правим при миенето на зъбите

Не си вредим, но не си и помагаме

А в случай че сме останали на почивка без четка за зъби и не сме си купили на място, тъй като се сещаме в последния момент, е най-подходящо да приложим познатия метод - достатъчно количество паста за зъби върху чист пръст, разтъркваме зъбите и венците старателно и изплакваме.