Колагенът става все по-популярна съставка в продуктите за грижа за кожата. Факт е, че производството на този протеин, който естествено присъства в човешкото тяло, намалява прогресивно с напредването на възрастта.
Когато си го набавяме под формата на козметични продукти и хранителни добавки бихме могли да помогнем на кожата да има по-младежки вид. Кой от двата начина обаче е по-ефективен?
Колагенът е важен за еластичността на кожата, за това тя да има по-плътен и гладък вид. От Live Science обаче напомнят, че няма достатъчно обективни изследвания, които да са доказали, че козметиката с колаген наистина работи.
За сметка изданието цитира изследване от 2021 г., което показва, че хидролизираният колаген под формата на хранителна добавка увеличава хидратирането на кожата и повишава еластичността й. Той има и антиоксидантен ефект и предпазва кожата от свободните радикали.
Освен като добавка обаче, можем да си набавяме колаген и чрез храната. Някои храни са богати на колаген, а други съдържат аминокиселини, които стимулират производството му. Ето някои от тях: костен бульон, месо и риба, яйца, богати на витамин С плодове и зеленчуци (цитруси, чушки, домати), чесън, тъмнозелени листни зеленчуци, храни, богати на цинк (стриди, бобови, ядки).