Климатичните промени са най-сериозният проблем, който стои пред човечеството и природата. Спирането на техния ход се оказва трудна задача, а ефектът от тях е забележим както при хората, така и при животните. 

Различни изследвания в последните месеци и години се опитват да дадат отговор как представители на животинския свят се приспособяват към промените в климатичните условия и кои се оказват първенци в тази задача.

Учени от McGill University в Монреал наблюдават над 8600 вида птици с помощта на орнитолози по целия свят, за да разберат как се променят техните навици за ловуване и хранене с времето и каква е връзката с климатичните промени. И изводът е, че на пернатите им се налага да бъдат доста по-изобретателни, за да могат да оцеляват.

Снимка 479619

Източник: iStock

Птиците все по-често използват лодки и дори влакове като платформи, от които да ловуват. Освен това, някои видове залагат примамки с хляб на рибите или пък хвърлят миди върху скалите, за да счупят черупките им.

Пернатите са принудени да се научават на нови трикове, за да могат да оцеляват в променящата се среда, независимо дали тя е в града, или сред природата. Сред изследваните 8600 вида са установени цели 3800 нови техники за хранене, усъвършенствани в последните 60 години.

Учените смятат, че птиците подражават на хората и се учат от тях как да оцеляват. Затова например кацат на риболовните кораби и ловят риба наравно с рибарите. Плуват и върху големи фериботи, около които винаги има заблудена от електричеството на витлата риба, пише Daily Mail.

Снимка 479620

Източник: iStock

В някои страни, като Австралия, различни видове птици са започнали да си крадат пакетчета със захар от кафенетата и я използват като нов хранителен източник. Чайките, гарваните и грабливите птици се оказват и едни от най-хитрите.

Така "поведенческата пластичност", за която говорят изследователите, помага на птиците да се адаптират при наложителна смяна на местообитанието заради климатични промени или по други причини. Типичен пример по нашите географски ширини са чайките, които вече не се срещат само край морето, а и в големите градове.

И докато тяхното оцеляване вече не е свързано пряко с ловуването на риба, обитателите на морските и океанските води също се приспособяват кой както може към климатичните промени.

Снимка 479624

Източник: iStock

Проведено в Университета в Тасмания поучаване показва, че климатичните промени в глобален мащаб оказват влияние върху размера на рибите и хранителните мрежи в Световния океан.

Тези промени се дължат най-вече на разликите в температурата на водата. Отдавна е доказано, че студенокръвните животни и най-вече рибите, придобиват по-малък размер, когато са в по-топла от обичайната вода. Това е наблюдавано от учени в аквариума, но се прогнозира да се превърне в тенденция и в Световния океан.

И макар температурата да има голямо въздействие върху рибите, на различните видове тя оказва различно влияние. Докато при някои средният размер е намалял почти наполовина, при други е нараснал с повече от 50%. Така че явно тази промяна зависи и от други фактори.

Коронавирусът, промените в климата, замърсяването на въздуха и положителните ефекти от пандемията

Изненадващата полза от коронавируса

Плюсовете от нашите минуси

В Тасмания например, където ефектът от глобалното затопляне е осезаем, около 66% от видовете риба са показали промени в размера си. Те се случват изненадващо бързо и в някои случаи се изразяват в 12% увеличение за всеки градус нагоре, пише Science Daily.