Вече надали някой се съмнява в глобалното затопляне, след като месец юли бе определен за най-горещия в историята, откакто се правят метеорологични прогнози. А тези за бъдещето са меко казано притеснителни, времето за действие изтича и сякаш човечеството вече няма полезен ход.

Глобалното затопляне, климатичните промени, Арктика и необичайните гръмотевични бури

Гръмотевичните бури, които озадачиха метеоролозите

Как обясняват необичайното явление

Според нов анализ на сателитни записи, извършен от учени от Университета в Принстън, горите имат ключово значение за климатичните промени. Те установяват, че регионите, които са по-силно залесени, привличат повече облаци и помагат за отразяване на слънчевата светлина обратно в Космоса, поддържайки местността по-хладна.

Именно затова в позицията на изследователите се твърди, че ако приемем, че облаците се образуват по-често над залесени области, значи засаждането на нови дървета е един от ефективните начини за борба с глобалното затопляне.

Снимка 543349

Източник: iStock

Те поясняват важността на отражателната способност на повърхността на телата, известна още като албедо. Горите абсорбират големи количества слънчева радиация и имат ниско албедо. Дърветата абсорбират въглеродния диоксид, основен парников газ, но листата им са по-тъмни от тревата и пясъка в пустинята и могат да улавят излишната топлина по-ефективно.

Някои критици обаче са на мнение, че залесяването на големи площи не е правилната стратегия за борба с климатичните промени. Най-вече защото площта, която трябва да се засади с дървета до 2050 г., за да се намалят достатъчно въглеродните емисии, е пет пъти колкото площта на Индия, предава Daily Mail.

Снимка 543347

Източник: iStock

Разбира се, това изглежда невъзможно за изпълнение. А в последните години най-голямата гора в света, Амазония, започна да излъчва много повече въглероден диоксид, отколкото поглъща. Причина за това са масовата сеч и честите горски пожари.

Ако те не бяха факт, то тропическата гора можеше да погълне голяма част от парниковите газове, продукт от човешката дейност, и картината днес щеше да е по-различна.

Полярните мечки, климатичните промени и топенето на „последната ледена област“

Ще изчезнат ли полярните мечки

Топенето на ледовете става по-бързо от очакванията

А на фона на тази тъжна равносметка редица големи газови и петролни корпорации дават обещания за масово залесяване на големи площи. Но те надали ще бъдат толкова големи, че да компенсират вредния ефект от тях. И така продължаваме да се въртим в омагьосания кръг.