Необичайно явление привлече вниманието на учените и според тях то ще престане да бъде рядкост, благодарение на глобалното затопляне.

Климатичните промени, животинските видове, WWF, ООН и пред каква заплаха са изправени

Катастрофалният ефект на климатичните промени върху животните

Още една причина за спешни мерки

Става въпрос за три последователни гръмотевични бури със светкавици в Арктика - от Сибир до Аляска, които са започнали миналата събота.

"Синоптиците не бяха виждали подобно нещо преди," казва Ед Плъмб от Националната метеорологическа служба във Феърбанкс. Обикновено във въздуха над Северния ледовит океан няма необходимата топлина за конвекцията, която генерира бурите със светкавици. След като Арктика се затопля по-бързо от останалия свят обаче, това се променя.

Епизодите с летни светкавици в Северния полярен кръг са се утроили от 2010 г. Учените смятат, че тенденцията е свързана пряко с промените в климата и все по-голямото намаляване на плаващия лед в далечния север.

В публикувано в списание Geophysical Research Letters проучване те обясняват, че с изчезването на плаващия лед се изпарява все повече вода и така към затоплящата се атмосфера се добавя и влага.

Климатичните промени, Гренландия, топенето на ледовете и колко сериозен е проблемът

Колко е сериозно положението с ледовете

Апокалипсисът изглежда все по-близо

Най-много светкавици на север има над Сибир, но те са се увеличили и над тундрата, както и над Северния ледовит океан. През август 2019 г. е имало светкавица в радиуса от 100 км от Северния полюс. Гръмотевичните бури са заплаха за северните гори, защото могат да предизвикат пожар в отдалечени райони.

Климатичните промени, природните бедствия и ще стане ли светът необитаем ад

Ще стане ли светът необитаем ад

От ООН алармират за рязко увеличаване на природните бедствия

Ако промените в климата продължат със същите темпове, в Аляска гръмотевичните бури ще се увеличат три пъти до края на века, пише Reuters, като цитира специалисти от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо.