В ограничаващата другите сетива водна среда, морските обитатели разчитат най-вече на слуха си, за да се ориентират в пространството, да ловуват и да общуват помежду си.

За разлика от човека, чийто слух под водата никак не е добър, някои от тези животни чуват подводните звуци чрез костите си. От някои видове скариди, през рибите до китовете и други морски бозайници - всички използват слуха си, за да оцелеят.

Един вид скарида (Pistol shrimp) използва звука и като оръжие - тя затваря голямата си щипка с такава невероятна скорост, че под водата се образува звукова вълна, достатъчно мощна да зашемети жертвата.

Много риби издават звуци, наподобяващи лай, тупане, грухтене, като свиват и отпускат плавателните си мехури или трият челюстите си. Това е част от любовните им ритуали, заявяване на територия или признак на стрес.

Установено е, че леопардовите тюлени издават ултразвук, когато преследват плячката си. А звуците на тюлена на Уедъл се оприличават на електронна музика или концерт на Pink Floyd. Моржовете пък свирят, стържат, дрънчат, реват, почукват, издават звуци като от камбанки и бормашини.

Снимка 412120

Източник: iStock

Но най-сложни са песните на китовете. В тези на гърбатите китове се различават повтарящи се мелодии с дължина от 15 до 30 минути, а песента може да продължи 24 часа или дори повече.

Установено е, че всички гърбати китове, които в даден момент се намират в един район, пеят една и съща песен, но с времето те я променят плавно и след няколко години песента значително се е изменила. Пеят само мъжките китове. Те издават звуците с такава сила, че ако човек плува в близост, цялото му тяло се разтърсва.

Бискайският кит също издава невероятно разнообразни звуци, които използва в различни социални ситуации - от бръждене, като на тонколона с твърде силен бас, до звуци, наподобяващи изстрели, заря или рев на слон. Те издават кратки "подвиквания", за да се поздравят и да покажат присъствието си. "Изстрелите" са размножителни звуци, а слонският рев се издава, когато мъжките китове се съберат в група на повърхността на водата.

Снимка 412121

Източник: iStock

Но през последните 100 години индустриализацията на океана замърсява звуково водите му. Шумът от корабите, добивът на газ и петрол, сонарите, военните обучения и други човешки дейности във водата заглушават естествения звук на океана.

Глобалното затопляне, океаните и какво промени ще настъпят в следващите години

Глобалното затопляне ще промени цвета на океаните завинаги

Ето какво да очакваме

Морските обитатели страдат от това по много начини - стрес, оглушаване, напускане на богати на храна местообитания и дори смърт. В много от случаите всичко това е предотвратимо, стига да е на лице човешката и политическа воля за това.