Пътуването до екзотични и не толкова екзотични дестинации винаги е вълнуващо. Най-добре обаче добре да се подготвим за мястото, на което отиваме, за да не се окажем неприятно изненадани и дори да се превърнем в престъпници. Защото на няколко места по света обикновени дейности, приети за нормални у нас, са незаконни там.

Дъвчене на дъвка в Сингапур

Сравняван често с Дубай, този град-държава в източна Азия има доста строги закони. Те започнали да действат от независимостта му от Япония и Великобритания през 1965 г., като целта им е да направят това малко кътче "оазисът на Третия свят".

Снимка 369055

Източник: iStock

Успяват, защото Сингапур е изключително чисто място, където хвърлянето на боклук на улицата, плюенето и дъвченето на дъвка се санкционират със солени глоби. Ако сме тръгнали натам, бихме си взели ментови бонбони или спрей за освежаване на дъха.

Високи токчета в Гърция

Разбира се, няма проблем да се появим на 10-сантиметров ток където и да е в южната ни съседка, стига да не е на археологически паметници и комплекси.

От 2009 г. насам важи забрана за посещение на древни и религиозни паметници на културата с високи токчета и други обувки, които могат да наранят повърхността им. Носенето на храна и напитки там също са забранени.

Говорене за краля в Тайланд

Ако споменем по неуважителен начин краля, наследника му или каквото и да било, свързан с монархическата институция в страната, ни грозят 15 години затвор.

Снимка 369053

Източник: iStock

Законът важи още от 1908 г. и е изключително строг. Ако планирате посещение в Тайланд, най-добре се съсредоточете над забележителностите и кулинарията, и избягвайте въобще разговори за кралското семейство.

Хранене на гълъбите във Венеция

Градът с каналите бавно, но сигурно си руши, както заради покачващото се ниво на водата, така и заради умишленото поддържане на "старинен" вид на сградите. Гълъбите допринасят за съсипването му с изпражненията си, затова градската управа е наложила глоба за хората, които хранят гълъбите на площад Сан Марко.

Снимка 369056

Източник: iStock

Подобна забрана има и в Мелбърн, където солените глоби за хората, които подхвърлят трохи на птиците, са ефективен начин да се справят с голямата гълъбова популация.

Камуфлажни дрехи в Барбадос

Забраната да се носят дрехи в характерния десен в какъвто и да е цвят на островната държава е наложена от премиера Том Адамс.

Снимка 369054

Източник: iStock

Целта е облечените по този начин да не се бъркат с членове на армията или пък да създават усещането за военна обстановка. Наказанието е парична глоба, а ако нямаме възможност да я платим - затвор.

Секс играчки на Малдивите

Ислямската държава може да няма против да дойдем с Библия в куфара си, но ако там има порно списания или секс атрибути, ни грози глоба и дори затвор.

Снимка 369052

Източник: iStock

Същото важи и за алкохол в багажа, независимо дали е купен от безмитния магазин на летището.