"Бъдещето е във веган модата". Вероятно все по-често ще чуваме този израз в бъдеще. Факт е, че големите производители в модния бизнес все по-упорито търсят алтернативи на традиционната, животинска кожа за производството на своите продукти.

Desserto, Мексико, кактусите и как се прави изкуствена кожа от тях

Как се прави кожа от кактуси

От и за природата

И докато най-често използваната веган кожа все още е "pleather" - синтетичната симулация, изработена от пластмаса, оказва се, че в природата около нас бихме могли да открием много естествени, растителни заместители - при това леснодостъпни и щадящи околната среда.

Вече знаем за изкуствената кожа от кактус. Но, оказва се, има и други варианти.

Кактус

Основателите на базираната в Мексико компания Desserto Адриан Веларде и Марте Казарез намират своята алтернатива в кактуса - най-разпространеното растение в страната, което е едновременно регенеративно и изисква малко вода и ресурси за отглеждане.

През 2019 г. те патентоват своята идея - от изсушените кактусови листа, смесена с нетоксични химикали, успяват да създадат биоразградима кожа, която издържа цели 10 години.

Много големи марки в модния бизнес, като Karl Lagerfeld започват да използват еко кожата на Desserto.

Корк

За да направи своите продукти от корк, като чанти, куфари или колани, базираната в Португалия Corkor използва кората от корков дъб. Тя се отстранява, без да навреди на самото дърво и само при условие, че то е достигнало своите 25 години.

Събраната кора се суши в продължение на шест месеца, след което стърготините се варят на висока температура, за да се подобри еластичността им. Оформят се на блокове, след което се нарязват на тънки листове. Накрая се сливат с подложка от памук или полиуретан за подкрепа.

Гъби

Създадена и патентована от Bolt Threads в Калифорния, кожата от гъби, известна с търговското наименование Mylo, е направена от подземната кореноподобна част на гъбите. За целта те се отглеждат върху легла от дървени стърготини и друг органичен материал. След като гъбите се съберат, те се обработват по специален начин и от се превръщат в подходящ материал за направата на обувки, чанти, портфейли, калъфи за телефони.

Така получената кожа се използва от големи марки като Adidas, Stella McCartney, дориHermès.

Ананас

Изкуствената кожа, изработена от отпадъчни листа от ананас, е известна с търговската марка Piñatex, основана от испанския предприемач Кармен Хийоса от Испания.

Листата са страничен продукт от реколтата от ананас, т.е. суровината не изисква допълнителни екологични ресурси за производство, обяснява говорител на Piñatex.

Процесът на обработка включва събиране на листата на снопчета, извличане на дългите влакна с помощта на машини и естествено сушене на слънце (или във фурни през дъждовния сезон). Накрая се смесват с полимлечна киселина на базата на царевица.

Dolce & Gabbana и решението на компанията да не ползва естествена кожа с косъм в колекциите си

Драстичното решение на Dolce & Gabbana

Марката приема по-устойчиви практики

Използват се в редица вегански модни артикули - от маратонки Nike до ботуши и чанти на H&M, пише Yahoo Life.