Със сигурност най-досадното занимание в една кухня е миенето на тенджери, тави и тигани, особено ако са загорели при готвенето. По инерция се въоръжаваме с домакинска тел, ръкавици, препарат и много търпение, а понякога може и мускулна треска на ръцете да развием от търкане.
Тъй като в последно време отново се говори усилено за вредата от съдовете с незалепващо покритие, предпочитаме да се придържаме към "старата школа" и посудата от неръждаема стомана. И, оказва се, не е толкова трудно да я поддържаме, дори след някои и друг инцидент в кухнята. Ето няколко трика, с които да си улесним живота.
Сода за хляб
Нашият универсален помощник в домакинството влиза в употреба и тук. Ако дъното на някоя тенджера и тиган е нагоряло, трябва просто да си направим паста като смесим малко количество сода с малко вода.
Натъркваме добре дъното с нея и оставяме да престои през нощта. А на следващия ден измиваме лесно с препарат за чинии. Ако и това не помогне, може да смесим содата с оцет - тогава няма как да не се почисти перфектно.
Източник: iStock
Лимон и сол
Това не е микс за някой коктейл, а за почистване на загорялото. Смесваме ги в малки количества, отново до получаване на пастообразна консистенция, нанасяме върху загорялото и изчакваме 15-20 минути. След това добавяме още малко сол и почистваме с тел или гъба. Може да смесим и содата с лимонов сок за постигане на същия блестящ резултат.
Кока кола
Заради високата си киселинност, тя също може да ни помогнем да се справим с изгорялото дъно на някой съд. Изсипваме малко количество от напитката - колкото да покрие дъното и още малко отгоре, и слагаме на котлона да къкри на бавен огън за 10-15 минути. Това ще помогне на наслагванията да омекнат и да станат лесни са почистване след това.
Източник: iStock
Препарат за чинии
Ако нямаме кола под ръка, може да опитаме и с него. Слагаме щедро количество, смесваме с малко вода и отново оставяме да къкри на котлона, за да може загорялото хубавото да се разкисне. И след това го премахваме без усилия и изморително търкане, пише NDTV.