Не е изненадващо, че грилът е един от най-използваните домашни уреди през лятото. Все пак, най-топлите месеци от годината ни подаряват и най-вкусните зеленчуци, които могат да се превърнат в чудесна гарнитура към месо или риба, докато ги приготвяме на открито.

Зеленчукът на скара, който приготвяме погрешно

Зеленчукът на скара, който приготвяме погрешно

Полезни съвети за печенето на патладжан

Преди да започнем с готвенето на храната обаче е особено важно да разполагаме с чист грил. И в случай че не сме имали времето да го почистим основно с четка и препарат, има бърз и лесен начин да го направим. Този трик е популярен и сред готвачи и може да се приложи непосредствено преди да сложим храната върху скарата.

За целта ни е необходимо единствено една глава лук. Загряваме грила до температурата, на която планираме да готвим, за 15 до 20 минути. Топлината ще започне да отпуска полепналите парченца храна, което съответно прави много по-лесно почистването на решетките.

Снимка 728004

Източник: iStock

Междувременно разрязваме голяма глава бял лук наполовина, като не е необходимо да отстраняваме люспите. Едната половина заделяме, за да оползотворим при готвенето, а другата захващаме с щипки и с разрязаната страна надолу прокарваме по решетките на скарата. След като е почистена добре, оставяме лука настрани, като може да го използваме отново при необходимост, докато печем храната.

Снимка 728003

Източник: iStock

Полезно е да знаем, че за тази цел белият лук е по-подходящ в сравнение с червения. А колкото по-голяма глава изберем, толкова по-добре. И освен че почиства грила, помага на зеленчуците и месото да не залепнат след това.

Всички най-вкусни начини да приготвим царевица

Всички най-вкусни начини да приготвим царевица

Абсолютната класика през лятото

Лукът има също и антимикробно свойство, благодарение на съдържането си на алицин. А естествената му киселинност помага за отстраняването на полепналите мазнини и замърсявания за секунди, пише Food&Wine.