Съдомиялната машина определено улеснява нашето ежедневие. Рядко обаче се замисляме колко мръсотии измива тя всъщност и как подобно на мивката се цапа и пълни с какви ли не боклуци, които имат нужда от малко допълнително почистване.

Как да си направим препарат за съдомиялна

Как да си направим препарат за съдомиялна

Лесно и по-безвредно

За щастие има много лесен трик за поддържането на нейната перфектна чистота, а малката тайна е в добавянето на малко бял оцет - точно преди да я пуснем.

Белият оцет е дестилиран от чиста захарна тръстика, царевичен или малцов алкохол. Процесът, чрез който се добива, прави този оцет изключително подходящ за почистване, защото лесно елиминира всички бактерии и токсични елементи.

Снимка 426752

Източник: iStock

Белият оцет върши много по-добра работа от содата например и е чудесна алтернатива на вредните дезинфектанти, като същевременно е нежен абразив за отстраняване на мазнини и сапун.

За да се възползваме по най-добрия начин от отличните качества на белия оцет, трябва да се уверим, че съдомиялната ни машина е пълна със съдове. После поставяме малка купичка, наполовина пълна с бял оцет, като внимателно я стабилизираме в горното отделение на уреда.  

Съдомиялната, мръсните съдове и защо никога да не ги изплакваме, преди да ги сложим в нея

Защо никога да не изплакваме съдовете, преди да ги сложим в съдомиялната

Причината е една и изглежда логична

След това ни остава само да сложим препарат за съдомиялна и да я пуснем. Поставен отгоре, оцетът ще се разпредели равномерно и ще спомогне не само за измиване на съдовете, а и за перфектното почистване на вътрешността на уреда. Най-голям ефект от тази процедура се постига, ако го правим при всяко миене на съдовете, съветват от Reader's Digest.