Че бъдещето ни ще се диктува в една или друга степен от изкуствения интелект, в това вече никой няма съмнение. AI става все по-достъпен чрез внедряването си в смартфоните, което го прави и по-контролиращ над това, което се случва в ежедневието ни.

Новият Google Pixel 8a - и с изкуствен интелект (Google AI), и на страхотна цена

Новият Google Pixel 8a - и с изкуствен интелект (Google AI), и на страхотна цена

С функции на флагман, но много по-достъпен

И докато на този етап сякаш Android устройствата взимаха преднина, сега е ред на iPhone да наваксат изгубеното време и имат ясен план как точно да го направят. Според информация от последните дни, на традиционната си Международна конференция на разработчиците, която ще сe проведе през юни, от Apple ще представят първите функции с изкуствен интелект за смартфоните си. А те ще са разработени заедно с компанията, която стои зад ChatGPT - OpenAI.

Снимка 667135

Източник: iStock

И на този етап iPhone поддържа някои функции, захранвани от AI, като Open Text например, но те са далеч от това, което конкурентите от другите марки предлагат на потребителите си. Сега на преден план излиза генеративният изкуствен интелект, който осигурява съвсем друго ниво на персонализация и интеракция. Това заяви и самият Тим Кук преди няколко седмици.

Не за пръв път Apple предприема по-различна стратегия от останалите технологични гиганти по отношение на нововъведенията. Докато другите се състезават кой пръв ще ги предложи, те предпочитат да изчакат, да проведат необходимите анализи и разработки, за да представят възможно най-качествения краен продукт на своите клиенти.

Но с темповете, с които AI превзема сегмента на смартфоните, изглежда времето им вече изтича. За първите четири месеца на 2024 г. компанията бележи 4% спад в продажбите в сравнение с миналата година. Той е най-осезаем в Китай, където потребителите вече избират устройствата си преди всичко на базата на това дали работят с изкуствен интелект или не.

А представянето на така чаканите нови функции в iOS 18 със сигурност би накарало някои от потребителите да сменят по-старите си устройства. Защото, според информация на TechRadar, нововъведенията ще бъдат достъпни само за моделите от серията iPhone 15, както и за очакваните iPhone 16.

Снимка 667137

Източник: iStock

Какво да очакваме

Най-вероятно AI функциите в смартфоните на Apple ще са свързани с надграждане на възможностите на виртуалния асистент Siri. Сътрудничеството с Open AI вероятно ще доведе и до внедряването на чатбот, който да ни осигурява всякаква информация по всяко време и да изпълнява всички наши желание без необходимост от много обяснения.

А с процеса на работа изкуственият интелект ще се обучава какво точно искаме от него и ще успява интуитивно да изпълнява различни задачи. Според анализатора Томас Хъсън, с новите AI функции, които очакваме да бъдат представени съвсем скоро, следващите поколения iPhone ще се сдобият с "шесто чувство", което ще прехвърли потребителското изживяване на съвсем друго ниво.

Интересно е да разберем как Apple ще отговори на така популярната и любима на Samsung потребителите AI функция Circle to searсh, която позволява бързо и лесно търсене на снимки и текст само чрез ограждането им. Очаква се да видим нещо подобно и в iPhone, но как точно ще бъде разработено, предстои да разберем, пише CNN.

Защо Дженифър Лопес нарича изкуствения интелект "наистина плашещ"

Защо Дженифър Лопес нарича изкуствения интелект "наистина плашещ"

Повече за последния й филм Atlas

Вече на дневен ред не е въпросът дали iPhone ще заложи на AI, както своите конкуренти, а колко по-скоро ще стане това. И колкото по-дълго го отлагат, толкова по-впечатляващо трябва да е това, което ще представят, защото иначе разочарованието ще е голямо и то със сигурност отново ще се отрази върху докладите за продажбите.