Като запалени пиячи на кафе знаем, че най-хубавото капучино често се сервира в по-голяма и по-широка чаша, докато по-силното, по-горчиво еспресо обикновено се предлага в малка и тясна чашка. Оказва се, че размерът и на чашата (не само на други неща) има голямо значение.
Според проучвания, публикувани в списанието Food Quality and Preference, възможно е формата и размерът на чашата за кафе да играят жизненоважна роля за това как пиещите кафе възприемат вкуса на напитката си.
За да тестват тази своя идея, изследователите показват на 309 доброволци осем онлайн изображения на различни чаши кафе. След това ги молят да класират чашите по това колко ароматно, горчиво или сладко биха очаквали да е кафето във всяка една чаша.
Източник: iStock
Участниците в проекта са от няколко различни държави, между които Китай, Колумбия и Обединеното кралство. Всички доброволци в проучването потвърждават, че очакват кафето в по-тесни чаши да бъде по-ароматно и да има по-горчив вкус, като единодушно се съгласяват, че кафето в по-големи чаши и с по-широк диаметър ще е по-сладко.
На базата на получената информация учените установяват, че заведенията, които предлагат кафе, биха могли да се възползват от откритията на изследователи, за да задоволят по-добре очакванията на своите клиенти и да не ги разочароват.