Като запалени пиячи на кафе знаем, че най-хубавото капучино често се сервира в по-голяма и по-широка чаша, докато по-силното, по-горчиво еспресо обикновено се предлага в малка и тясна чашка. Оказва се, че размерът и на чашата (не само на други неща) има голямо значение.

Кафето и каква е тайната на съвършеното еспресо

Как две чаши еднакво еспресо да нямат различен вкус

Учените дават нова формула за перфектната чаша кафе

Според проучвания, публикувани в списанието Food Quality and Preference, възможно е формата и размерът на чашата за кафе да играят жизненоважна роля за това как пиещите кафе възприемат вкуса на напитката си.

За да тестват тази своя идея, изследователите показват на 309 доброволци осем онлайн изображения на  различни чаши кафе. След това ги молят да класират чашите по това колко ароматно, горчиво или сладко биха очаквали да е кафето във всяка една чаша.

Снимка 472218

Източник: iStock

Участниците в проекта са от няколко различни държави, между които Китай, Колумбия и Обединеното кралство. Всички доброволци в проучването потвърждават, че очакват кафето в по-тесни чаши да бъде по-ароматно и да има по-горчив вкус, като единодушно се съгласяват, че кафето в по-големи чаши и с по-широк диаметър ще е по-сладко.

На базата на получената информация учените установяват, че заведенията, които предлагат кафе, биха могли да се възползват от откритията на изследователи, за да задоволят по-добре очакванията на своите клиенти и да не ги разочароват.

Кафе с мед - за какво да внимаваме

Какво трябва да знаем, ако пием кафето си с мед

Хранителни вещества, калории и още нещо