Любителите на кафе обикновено се делят на два типа. Някои го предпочитат горещо, докато други си падат по него студено. Има обаче и един специфичен начин за приготвяне на кофеиновата напитка, който отнема цели 12 часа. И за да си го направим, трябва да сме най-вече от търпеливия тип любители на кафе.
За топлото кафе всички знаем, че се приготвя с гореща вода. За студеното кафе пък, че трябва да е охладено с лед. Cold Brew-то обаче е по-специално - за него не се използват нито гореща вода, нито лед. Преди да издадем как се приготвя кафе по този начин, нека първо споделим нещо любопитно.
Историята на техниката Cold Brew ни връща още през 1600 г. Тогава хората в Киото, Япония са накисвали чай в студена вода. Не след дълго холандците заменят чая с кафе и така откриват как да приготвят кафе без използването на открит огън, пише Tasting Table.
Обратно в съвременността начинът да си приготвим Cold Brew не е сложен, но пък изисква търпение. Около 12 часа са нужни на кафето да се кисне в студена вода или във вода със стайна температура. Отделеното време обаче определено си заслужава - накрая се получава освежаващо кафе с мек вкус.
Източник: iStock
Cold Brew определено би ни допаднало в случай че харесваме кафе с ниска киселинност. То чудесно би се допълвало с мляко, което би направило кафето още по-кадифено. Освен това Cold Brew-то е подходящото кафе за всички, които искат да разнообразят топлите и студените кафе напитки с нещо по-различно.
За разлика от горещото кафе, което е стипчиво и с по-изразителна киселинност заради топлата вода, и от студеното кафе, което пък има разреден вкус заради леда, който се добавя, Cold Brew е балансирано и ненатрапчиво, докато в същото време ни дава и доза кофеин.