Jumbo Restaurant е една от най-известните забележителности в Хонк Конг. Или поне доскоро беше така. Едва ли някой е очаквал, че едва 50 години след откриването, плаващият ресторант ще прекрати дейността си. И то заради нелеп инцидент.

Япония, най-скъпите ресторанти със звезда Мишлен в света и къде се намират повечето от тях

Най-скъпите ресторанти със звезда Мишлен в света

Коя страна е фаворит

Един от любопитните факти за Jumbo Restaurant е, че се смята, че повече от три милиона гости са се хранили на борда му през годините, сред които са Том Круз, Ричард Брансън, дори и Кралицата.

Освен това, ресторантът може да се похвали и с няколко участия в киното. Може да бъде видян например в един от филмите за Джеймс Бонд.

Снимка 578978

Източник: iStock

И въпреки че на Jumbo Restaurant последните няколко години не му върви, заради това че отбелязва спад на посетители, а и прекратява дейността си през март 2020 г. с идването на пандемията, не това са причините за края на ерата му.

Плаващият ресторант е потънал, след като от постоянното си пристанище се е отправил към друга локация, която засега не се разкрива.

Ясно е обаче, че се е преобърнал във водите на Южнокитайско море и за щастие няма пострадали членове на екипажа.

Снимка 578977

Източник: iStock

Педи отпътуването си Jumbo Restaurant е бил инспектиран от морски инженери, след което от тях е получил всички необходими одобрения, за да плава.

За съжаление, по време на поредното си морско пътешествие, "се натъква на неблагоприятни условия" и на борда е започнала да прониква вода, пише BBC.

Ресторантите, автоматизираните гишета и изкуственият интелект, който "решава" какво ни се яде

Ресторантът, който решава какво ни се яде

Помага или пречи изкуственият интелект

Обстоятелствата около потъването на Jumbo Restaurant тепърва предстои да бъдат разследвани. Трудно би било обаче извършването на операцията по изваждането на ресторанта, тъй като дълбочината на водата на местопроизшествието е над 1000 метра.