Ако сме цените на добрата кухня, значи или си мечтаем да посетим ресторант с поне една звезда Мишлен, или вече сме превърнали желанието си в реалност. Това удоволствие може да ни струва сериозна сума, особено ако сме се спрели на някой от десетте най-скъпи ресторанта в света с престижното признание.

Sobrino de Botín, Мадрид и това ли е най-старият ресторант в света

Къде е най-старият ресторант в света

Толкова години история и вкусна храна

Подреждането е направено от кулинарния сайт Chef's Pencil, който анализира дегустационните менюта на над 450 ресторанта със звезда Мишлен по целия свят. А на базата на финалната класация си правим извода, че Япония е единствената страна, която има повече от един ресторант в топ 10.

Това не е особена изненада, защото Япония е дом на най-големия брой ресторанти с Мишлен на глава от населението в света, а Токио има повече ресторанти със звезда Мишлен от всеки друг град по света, уточняват от кулинарния сайт.

Снимка 560081

Източник: iStock

Има си и конкретни причини японските ресторанти със звезда Мишлен да са един от най-скъпите в света. Едната е, че в тях се приготвят риби от целия свят, което сериозно увеличава цената на предлаганите ястия.

Уменията на японските шеф готвачи, както и презентацията на храната също имат своята цена, която никак не е ниска. Често японските ресторанти са за малък брой гости, които получават специални внимание от шеф готвачите, а това също се отразява на сметката, която ще платят накрая.

В някои от тях ръководителите на кухнята си позволяват смели експерименти, които гарантират незабравимо и уникално кулинарно преживяване за всеки клиент - ястие, приготвено специално за него.

Снимка 560082

Източник: iStock

Въпреки че доминира в списъка на най-скъпите ресторанти, Япония може да не е най-скъпата страна като цяло за хората, които търсят топ изживяване със звезда Мишлен. Средната цена за вечеря в някое от тези заведения е 322 долара, а в първенеца Дания - средно 404 долара.

Ресторантът на челно място в класацията пък предлага истинско кулинарно преживяване с цена от 1740 долара на човек за 20-степеннно меню.Той се намира на остров Ибиса, разполага с едва 12 места и използва специални ефекти като виртуална реалност, за да направи храната още по-впечатляваща, предава CNBC.

Ето и кои са ресторантите в челната десетка.

10. Piazza Duomo в Алба, Италия - 580 долара за меню

9. Guy Savoy в Париж, Франция - 615 долара за меню

8.  Gion Maruyama в Киото, Япония - 637 долара за меню

7. Kikunoi Honten в Киото, Япония - 637 долара за меню

6. Joel Robuchon в Токио, Япония - 637 долара за меню

5. Masa в Ню Йорк, САЩ - 800 долара за меню

4. Azabu Kadowaki в Токио, Япония - 825 долара за меню

3. Kitcho Arashiyama Honten в Киото, Япония - 910 долара за меню

2. Ultraviolet by Paul Pairet в Шанхай, Китай - 1422 долара за меню

1. Sublimotion в Ибиса, Испания - 1740 долара за меню