В своята същност колите не са се променили много от изобретяването си до наши дни. Ако погледнем по-отгоре, те все още разчитат на четири колела и двигател с вътрешно горене, които ни транспортират в пространството. Всичко останало обаче се променя постоянно. В автомобилната индустрия навлизат все по-нови и различни технологии, чиято цел е не просто да направят живота ни по-лесен, но и да го запазят като цяло.

В тази връзка, концернът Jaguar Land Rover има нов трик, с който възнамерява да удари конкуренцията. Става въпрос за система, която предотвратява разпространяването на зарази в интериора, като избива всички бактерии и патогени. Така вече няма да се налага да се притесняваме, ако някой от спътниците ни е болен от грип, например.

Системата е базирана на технология с ултравиолетова светлина (UV-C), която се използва в медицинската индустрия от повече от 70 години за дезинфекция на вода, филтриране на въздух и стерилизиране на различни повърхности.

Снимка 415728

Източник: iStock

За пръв път обаче Jaguar Land Rover имат намерение да я интегрират в бъдещите си модели, като идеята е да се попречи на бактериите и опасните вируси да оцеляват в интериорната среда на автомобила. Системата облъчва с ултравиолетова светлина въздуха в климатичната система на автомобила, преди той да навлезе в купето.

"Средностатистическият шофьор прекарва около 300 часа годишно зад волана", коментира д-р Стийв Айли, главен медицински директор на Jaguar Land Rover. "Колите осигуряват поле за изява за по-добро превантивно здравеопазване."

Jaguar Land Rover вече работи по новата система, която ще изиграе ролята на ъпдейт на настоящия четиризонов климатик, който йонизира въздуха в купето и го пречиства от различни бактерии и алергени.