Изкуствен интелект няма от вчера или от днес, а от години, но пред последните месеци се говори все по-усилено за него. И така неимоверно се стигна до разделянето на два лагера.

Нов доклад: какви са прогнозите за влиянието на генеративният изкуствен интелект върху работните места

Застрашава ли изкуственият интелект работното ни място

Има ли причина да се тревожим

Според едната страна изкуственият интелект трябва да продължи да се развива, защото от него хората могат да извлекат само ползи. Според противоположната страна трябва много да се внимава и да не се бърза нито с развитието му, нито с интегрирането му в ежедневието, защото то може да се окаже опасно.

Е, този дебат не се провежда само в квартала сред приятели, но и на най-високо ниво. И очевидно нещата са сериозни, защото лидери в сферата на технологиите и развитието на изкуствения интелект излязоха с обръщение, състоящо се само от едно изречение, касаещо бъдещето.

Снимка 612579

Източник: iStock

"Намаляването на риска от изчезването на човечеството заради AI трябва да бъде глобален приоритет наравно с другите рискове от обществен мащаб като пандемиите и ядрената война."

Подписалите се под изявлението са стотици, а сред тях най-голямо впечатление правят изпълнителния директор на OpenAI Сам Олтман и изпълнителния директор на DeepMind Демис Хасабис, пише CNN.

Това предупреждение е доста сериозно, но не само защото идва от лидерите в сектора, а и защото в прав текст поставя въпроса за изчезването на човечеството заради изкуствения интелект.

ChatGPT-4, Future of Life Institute и отвореното писмо, което призовава за незабавно спиране на разработката на по-мощен изкуствен интелект

Кой и защо иска да "паузира" развитието на изкуствен интелект

Според някои вече е твърде късно

Според Center for AI Safety това изявление представлява историческа коалиция между експерти по изкуствен интелект и философи, етици, юристи, икономисти, физици и климатолози. И ясно показва, че развитието на AI трябва да бъде взето под внимание много сериозно, защото може да се окаже един от най-важните проблеми пред света.