Жените винаги са имали на плещите си повече отговорности, свързани с домакинството. В някои случаи - всичко остава на тях. Но търпението им явно започва да се изчерпва. Затова в Китай вече жена може да осъди мъжа си да й плаща за готвенето й чистенето, дори да имат брак.

Китай, обезщетение за неплатен домакински труд и още за новия закон в азиатската страна

Да плащаш обезщетение за домакинския труд на съпругата

Китайска работа

Неравенството между половете обаче го има и на работното място. Шведският мебелен гигант IKEA например отдавна прилага конкретни мерки по този проблем. През 2021 г. фирмата си е поставила за цел да постигне съотношението от 50/50 между мъжете и жените, както по отношение на заетите ръководни позиции, така и по отношение на заплащането.

А специално за 8 март, Международния ден на жената, от IKEA подготвят друго - дигиталната игра FiftyFifty, за която си партнтират с шведската певица Зара Ларсон.

Онлайн играта FiftyFifty ще се проведе на 8 март в профила на IKEA в Instagram. Предназначена е за двойки, които трябва да отговорят на 10 въпроса и да се включат в дебат относно всекидневните им отговорности вкъщи.

Идеята на тази виртуална среща е разработена с помощта на експерта по отношенията Джени Милър. Целта не е просто непознати двойки от цял свят да си поприказват и да се оплачат, а да преоценят и пренастроят домашния си живот.

"В много случаи откритият и честен разговор е първата стъпка към разрешаването на дисбаланса", уточнява госпожа Милър.

Раздялата, думите, знаците, Reddit и кои две подсказват наближаването й

Кои две думи са знак за раздялата

Вече ще слушаме по-внимателно

Разделението в домакинските задължения винаги е било предизвикателство за двойките и причина за влошаване на отношенията. Да не говорим за разводите, до които се стига, ако споровете не се разрешат навреме. А настоящата пандемия внася допълнително смут в семействата и вдига нивото на стреса.

Оказва се, че и в музикалната индустрия цари неравенство и това е другата причина шведската звезда Зара Ларсон да се включи в кампанията на IKEA. Самата тя споделя пред Hypebae, че всеки ден усеща последиците от тази несправедливост в бранша. И уточнява: "Много хора не осъзнават, че музиката все още е пространство, доминирано от мъжете".

Но певицата не губи надежда за промяна и вярва, че един от начините да се постигне баланс е именно ако започнем с промените първо в собствените ни домове, в личните ни взаимоотношения, и чак след това и в професионалните.

Точно това иска да ни каже и с предстоящия си виртуален концерт на нейната страница в YouTube, който ще започне в 21:00 часа на 8 март. Ще чуем и някои песни от предстоящия й албум Poster Girl.