Често казваме, че хората са най-висшите същества на планетата и твърдим, че част от уменията ни са уникални. Но светът на животните не спира да ни изненадва, а учените ни дават едно след друго доказателства, че много от тях са по-умни, отколкото предполагаме.

Врани с интелект на малки деца - наистина ли могат и да броят

Врани с интелект на малки деца - наистина ли могат и да броят

И "птичи мозък" вече не е обида

Последното подобно идва от Colorado State University. Изследователите там успяват да запишат цели 470 различни звуци, които 101 слона в Кения издават по време на 14-месечно наблюдение. След това използват специален софтуер, с който установяват, че в зависимост от това с кой точно слон комуникират, те издават уникален набор от звуци.

И това кара учените да смятат, че огромните животни също се наричат по имена, разпознават своето и реагират, когато друг индивид ги повика. А за да потвърдят теорията си, те издават звуците, които съответстват на конкретни имена, на стадата. И виждат нагледно как повиканият слон отговаря или се приближава до високоговорителя.

Снимка 669213

Източник: iStock

Това е доказателство, че слоновете са способни на абстрактно мислене - следователно са много по-умни от това, което се смяташе досега. Други животни, за които е известно, че също се викат по имена, са папагалите и делфините. Но учените твърдят, че обръщенията между слоновете наподобяват тези между хората в по-голяма степен.

Изводите от това изследване потвърждават тези от предишни, които доказват емоционалната интелигентност на огромните бозайници - те могат да скърбят, да бъдат състрадателни, да използват инструменти и да отглеждат малките си в продължение на години.

Снимка 669214

Източник: iStock

Освен това учените определят слоновете като доста експресивни животни и предполагат, че още много информация може да бъде извлечена от техните "разговори", ако успеят да бъдат разчетени правилно, пише Daily Mail.

Слоновете, хоботите им и как им помагат, за да правят изчисления

И слоновете могат да смятат

И как им помагат хоботите за тази цел

Слоновете използват тръбни и тихи звуци, за да комуникират, включително нискочестотни звуци, които човешкото ухо не може да чуе. И тепърва ще разберем дали тези животни използват специфични названия и за предмети от своя бит, както и за местоположения например. А тези умения, които са придобили в хода на еволюцията, със сигурност са помогнали за тяхното оцеляване.