Google Pixel безспорно са една от изненадите в сегмента на смартфоните в последните години. Те се явяват преки конкуренти на флагманите на водещите играчи Samsung, Huawei и Apple и не спират да печелят потребителите с характеристики, камери, дизайн и полезни функции.

Google Pixel и новата функция за удължаване на живота на батерията

Как да обновим безплатно батерията на Google Pixel

Нещо полезно за всички

Сега сме в очакване на новите попълнения от серията Pixel 9, които подобно на своите предшественици през 2023 г., ще бъдат представени най-вероятно през октомври. Затова засега информацията за тях все още е на базата на това, до което са получили достъп технологичните блогъри.

Така разбираме за нова функция, която предстоящите смартфони на Google Pixel най-вероятно ще притежават. И тя е поредната приятна изненада.

Според информация на Android Authority, цитирани от Tech Radar, Pixel 9, Pixel 9 Pro и Pixel Fold 2 (който вероятно ще се казва 9 Fold), ще поддържат функция за сателитна свързаност, подобна на Emergency SOS на iPhone.

Това означава, че смартфоните ще могат да изпращат сигнал за помощ, когато сме в извънредна ситуация, използвайки връзка със сателити. Google Pixel най-вероятно ще си партнира с компанията T-Mobile, за да осигури тази функция, което значи, че ще използва сателитите на Space X. А свързването ще е възможно чрез специален Samsung Modem 5400, който ще бъде част от устройството.

Към този момент се знае, че при възникване на спешна ситуация смартфонът ще позволява да изпращаме съобщения, но не и да провеждаме разговори, дори когато сме извън обхвата на мобилните оператори чрез сателитната свързаност. Първо ще се локализира местонахождението ни.

След това чрез специално приложение Satellite Gateway ще отговаряме на различни въпроси, за да установи какво точно се случва, вместо да ни даде сами да изберем, че сме в епицентъра на горски пожар например. А отговорите ще се получават директно от службите, които трябва да отговорят на сигнала и да изпратят помощ.

Въпросите са свързани с това какво се случва, колко хора са засегнати, дали всички дишат, какво гори, има ли оръжия на мястото и какви, налични ли са превозни средства. Някои от тях са и с отговори, от които да избираме, за да бъде комуникацията по-лесна и бърза.

AST SpaceMobile и първото обаждане през сателитна 5G мрежа

Първото обаждане през “космическо” 5G е факт

Наземните клетки са отживелица

Още една добра новина е, че използването на новия Samsung модем в устройствата от серията Pixel 9 ще подобри цялостната им свързаност с различни мрежи, която до този момент неведнъж е била отчитана като проблемна и един от малкото минуси на смартфоните на Google Pixel.