Поддръжката на сателитна свързаност в смартфоните все още е сравнително рядка екстра, предлагана само някои от водещите модели на пазара.

Imperva и какъв процент от трафика в интернет е генериран от ботове

Половината трафик в интернет не е от хора

Да се плашим ли

В близко бъдеще обаче не е пресилено да очакваме, че директната комуникация посредством сателитна връзка може да се превърне в ежедневие.

Тази седмица AT&T и AST SpaceMobile обявиха успешно провеждане на разговор, осъществен от Мауи, Хавай, до инженер на Vodafone в Мадрид, Испания, използвайки изцяло сателитна връзка.

Снимка 634719

Източник: iStock

Обаждането е осъществено на осми септември между мрежата на AT&T и тестовия сателит BlueWalker 3 на AST SpaceMobile, използвайки немодифициран телефон Galaxy S22 в зона, считана за "безжична мъртва зона".

AST SpaceMobile изгражда единствената космическа клетъчна мрежа, която ще бъде достъпна от стандартни мобилни телефони, и този успешен тест е голяма крачка към постигането на тази цел.

"Създаването на първите успешни 5G клетъчни широколентови връзки от космоса директно към мобилни телефони е още един значителен напредък в телекомуникациите и сме по-уверени от всякога, че базираната в Космоса връзка може да помогне за трансформирането на свързаността в целия свят", казва изпълнителният директор на AST Абел Авелан.

По време на разговора екипът също така е счупил предишния си рекорд за скорост на връзката, като постижението този път е 14Mbps.

Други телекомуникационни компании с подобни амбиции са Nokia и Vodafone.

Apple, SpaceX, Globalstar и бъдещето на сателитния интернет

Каква е връзката между Apple и SpaceX

Това ли е бъдещето

Повишаването скоростите на сваляне на данни в тестовете означава, че когато тази услуга е готова за масовия пазар, освен провеждане на обаждания и изпращане на съобщения, ще може да предложи на потребителите възможност да сърфират в мрежата, да изтеглят файлове и да гледат видеа през същите смартфони, които използват в момента.