Знаем, че редица животни в природата общуват с помощта на звуци - от птичките и кучетата до китовете в океаните. Учените обаче са направили ново откритие за един от най-шумните обитатели на Африка.

Снимка 561507

Източник: iStock

Пронизителният рев на хипопотамите също се оказва средство за комуникация.

Това установява екип от Университета на Сен Етиен начело с проф. Никола Матовен, който се занимава с изучаване на звуковата комуникация между различни животински видове. Матовен казва, че за тази цел хипопотамите ползват рева, грухтенето и издаването на по-високите тонове.

Снимка 556041

Източник: iStock

"В звука, който избират, се съдържа информация за идентичността на животното, което го издава. Имат си свои гласове и са способни да ги различават", пояснява професорът. Той допълва, че така животните са способни да разпознаят приятел, част от семейството или непознат индивид.

Проф. Матовен пояснява още, че макар да изглеждат мудни и пасивни, хипопотамите всъщност обръщат голямо внимание на заобикалящата ги среда и моментално могат да използват гласа си, за да предупредят за опасност или друго явление наблизо.

Намибия, ръстът на популацията на слонове и как държавата ще се справи с тях

Разпродажба на слонове

Намибия се опитва да реши проблема разумно

Изследването на Университета на Сен Етиен се базира на наблюденията им на животните в резервата Мапуто в Мозамбик, поясняват от ВВС. Учените изтъкват, че колкото повече научаваме за начините на комуникация на хипопотамите, толкова по-лесно бихме могли да избегнем евентуални "сблъсъци" с тях.