Намибия е държава в Южна Африка, която ни е интересна с много неща. Дивата природа и спиращите дъха гледки са само някои от тях и някой ден и ние, като Михаела Филева, ще отидем да ги видим лично.

Михаела Филева, Южна Африка, Намибия и коя страна плени сърцето ѝ

Коя страна плени сърцето на Михаела Филева

Гледките наистина си заслужават

Освен другите диви животни, там живеят много слонове. През 1990 година популацията на слонове е намаляла до 5000 животни, но постепенно, благодарение на програма за опазването им, Намибия сега е дом на 28 000 слона.

Заради засушаването обаче, слоновете са изправени пред недостиг на храна. В такива условия има голям риск от сблъсъци с местните фермери заради реколтата им. Това е причината властите в тази африканска държава да обмислят разпродажба на слоновете си, за да намалят броя на тези животни.

Снимка 508282

Източник: iStock

Според Daily Mail държавата ще трябва да се раздели с поне 170 слона. Министърът на околната среда Похамба Шифета заяви, че правителството е решило да подкрепи политиката за продажба на живи животни, след като се увери, че условията в държавата, в която ще отидат, са благоприятни. 

Снимка 508283

Източник: iStock

Той обещава това да се случва на цели роднински групи, за да се запази важната социална структура в техните общности. 

Кааван, най-самотният слон на света и първият му контакт след осем години самота

Най-самотният слон на света вече не е сам

Как се стигна до щастливата развръзка

Ако се съблюдават международните закони, слоновете могат да бъдат експортирани. Заявките за внос могат да бъдат подавани от 29 януари 2021 година. 

Shipwreck Lodge: На почивка като корабокрушенци

На почивка като корабокрушенци

Любопитен хотел в Намибия

Миналата година правителството продаде около 1000 животни, включително биволи, жирафи и слонове.