Последните няколко години, както и седмици, ни показаха, че глобалното затопляне е реалност и трябва да свикнем с неочакваните температурни рекорди на места, на които не сме свикнали. Горещините принуждават много хора, които отглеждат растения, да променят начина, по който го правят.
Независимо дали имаме няколко саксии на балкона или няколко декара градина, трябва да намерим начин да облекчим ефекта от жегата и сушата върху тях. Ето някои от съветите на Guardian.
Всичко започва с избора на растения
Източник: iStock
Ако това лято ни показа, че няма как да отглеждаме обичащи хлад и влага растения без да им навредим, то решението за следващото е просто. Трябва да избираме цветя и зеленчуци, които не изискват постоянно и обилно поливане, и по-ниски температури. От цветята такива са различните видове вербена и салвия, онези с големи луковици или клубени, които им служат като воден запас (далия, хеморакалис), и откровено предпочитащи суша като лавандула например. Колкото до зеленчуците, многогодишните се приспособяват по-добре от едногодишните.
Защитена почва
Източник: iStock
Голата почва "изгаря" на слънцето и страда от липса на живот. Температурата й на слънце може да достигне до 40 градуса, но ако нея има растения с повече листа или мулч, едва ли ще надмине 20-25 градуса. Което означава да не оставяме празни пространства в нея, да мулчираме със слама, дървесни стрърготини, кори от дърво, както и да не се плашим от плевелите.
Компостиране
Магическата дума, която означава да събираме всякакъв органичен отпадък от кухнята или градината без такъв от животински произход, е все по-популярна. Причината е, че все повече хора се учат да живеят устойчиво, а какво по-хубаво от това сами да си произведен тор за растенията, които отглеждаме. Каквато е същността на компоста.