Около една трета от храната, която произвеждаме в световен мащаб, свършва в контейнерите за боклук, а почвите на планетата ни деградират с невероятни темпове.

Компостирането на хранителни отпадъци е един от начините, чрез които всеки от нас може да допринесе за едновременното овладяване и на двата проблема. Превръщането на хранителни и градински отпадъци в жив и богат субстрат не изисква почти никакви разходи и време, което прави компостирането достъпно за всеки, който има малко излишно пространство в двора си.

Как да започнем 

Добре е да изберем сенчесто място, тъй като е важно компостът да задържа вода по-дълго, за да не ни се налага да го хидратираме твърде често. 

В магазините за домашни потреби предлагат най-различни кошове за компостиране, но истината е, че него можем да си го направим и сами.

Снимка 420397

Източник: iStock

Целта е да обособим малко пространство, заградено с дървени палети, дъски или просто стари дървета, което няма да пропуска течности и хранителни останки през стените си. 

Важно е кошът ни да е без дъно, за да изтичат всички течности и гадинките от земята да могат спокойно да проникват в него. 

Какво можем и не можем да слагаме в компоста си 

При изграждането на хранителен компост е важно да слагаме в него правилните отпадъци, за да не развалим качеството на субстрата и да предотвратим появата на силни неприятни миризми.

Обелките и остатъците от зеленчуци и плодове, черупките от яйцата, чаените торбички, преработеното кафе, хартията и картонът са основните неща, които трябва да слагаме в компоста си.

Снимка 420395

Източник: iStock

Изсъхналите листа от градината, както и окосената трева, също влизат в тази категория. 

В компоста по никакъв начин не трябва да слагаме останки от месо, кокали и изпражнения от хора или домашни животни - те трябва да се компостират отделно.

Грижа за компоста

Снимка 420398

Източник: iStock

Добре е редовно да поливаме и обръщаме купчината с отпадъци, за да осигурим поток на кислород за бактериите, живеещи там. Ако компостът ни е твърде мокър след дъжд или преполиване, можем да балансираме влагата с повече сухи листа, хартия и картон.