Все повече градски хора нямат против да изцапат малко ръцете си, но пък сами да си отгледат плодове и зеленчуци пред блока или на балкона. Споделеното градинарство, при което в хора от един квартал/селище работят заедно по комунална градина, също става популярно.

За наша радост тази мода не подминава и България, както можем да видим от инициативата за споделено градинарство Urban Gardening Sofia. Ето няколко прости съвета, ако тепърва започваме да градинарстваме.

Снимка 421499

Източник: iStock

Започваме с нещо лесно

Подправките са най-елементарното нещо, което може да отгледаме в саксийка вкъщи. Репичките, лукът и руколата също не изискват усилия и много пространство. Но пък ако искаме да озеленим балкона, нищо не пречи да засадим семки на тиквички и краставици директно в сандъчетата.

Грахът също расте бързо и не изисква особени грижи. Същото впрочем важи и за картофите - можем да засадим няколко покълнали в плътен чувал с пръст на балкона и след няколко месеца да се радваме на няколко пресни домашни картофа.

Правилното време

Работата по градината започва от есента, когато трябва да подготвим почвата си, като я смесим с компост. Избягваме изкуствени торове, защото искаме чиста храна. В края на зимата се подготвят разсади за летните култури. А през май вече можем да садим навън или да изнесем саксиите.

Снимка 421501

Източник: iStock

Да питаме не е грях

Никой не се е родил научен - няма нищо срамно в това да попитаме в градинския център как да отглеждаме някои от зеленчуците или плодовете. Много полезни са градинарските форуми в интернет, както и видео тюториълите в Youtube.