Google Pixel 5 е тук и за първи път е съвсем сам - няма XL модел или дори опции за по-голям обем на съхранение на данни.

Телефонът ни изненадва в много отношения, като основният акцент на модела пада върху баланса на цена-качество.

Това е лишило Pixel 5 от някои екстри, типични за настоящата година, но пък прави телефона достъпен за още повече фенове на Android.

Снимка 498598

Източник: Google

Той разполага с 6-инчов OLED екран с честота на опресняване от 90Hz и резолюция от 1080р - нищо "уау", но и нищо, което да ни смути.

Корпусът е алуминиев, а на гърба му виждаме сензор за пръстов отпечатък, който отново ни показва, че Google предпочита да заложи на тестваните и работещи системи, отколкото на по-новите и лъскави, но същевременно несигурни такива.

По отношение на камерите Pixel 5 разполага с два сензора, които на пръв поглед не са най-доброто на пазара, но пък са комбинирани с водещия софтуер на компанията за снимки при ниска светлина.

Снимка 498599

Източник: Google

Главната 12-мегапикселова леща и широкоъгълният сензор с 16 мегапиксела са напълно способни да задоволят очакванията на потребителите през 2020 г. и същевременно спомагат за по-ниската цена на устройството.

В това направление помага и отсъствието на Snapdragon 865, типичен за флагманите тази година, който в Pixel 5 е заместен от Snapdragon 765G.

Към него имаме и 8GB RAM, което е предостатъчно за ежедневно ползване, като единственото ни притеснение е относно ограниченото място за съхранение - то е фиксирано на 128GB, а това може да се окаже малко някои.

Снимка 498600

Източник: Google

Pixel 5 обаче не е предназначен за тези "някои", а за всички останали, които не искат да дават баснословни суми за нов телефон, но искат да имат модерно и мощно устройство.

IDC, цените на смартфоните и защо те ща са по-евтини занапред

Свърши ли ерата на скъпите смартфони

Позитивните ефекти на пандемията

Така Google успява да постигне приличен баланс между качество и цена при Pixel 5, и да пусне модела в продажба още на 15 октомври на цена от 699 долара.