Силно се надяваме, че последните месеци, в които активността на хората по цял свят беше ограничена заради коронавируса, ще се окажат благоприятни за намаляване на замърсяването и забавянето на климатичните промени.

Глобалното затопляне, океаните и рекордното покачване на температурите в тях

Световният океан никога не е бил толкова топъл

И какво следва от това

И дано да е така, защото прогнозите не са никак добри. Може да се окаже, че в бъдеще много от познати ни рибни видове ще изчезнат.

Изследване, публикувано в научното списание Science, твърди, че ако покачването на средните годишни температури продължи, то ще бъде фатално за много риби.

Снимка 400625

Източник: iStock

В проучването са били включени почти 700 различни вида сладководни и соленоводни риби, и заключенията са плашещи. Затоплянето на Световния океан намалява нивата на кислород във водата, което поставя рибите в риск.

Изследователите достигат до заключението, че цели 60% от изследваните видове няма да оцелеят, ако най-мрачните прогнози се сбъднат и глобалното затопляне достигне до 4-5 градуса по Целзий.

Океаните, глобалното затопляне, повишаването на нивата на водата и каква е заплахата

Океаните ще станат най-големият ни враг

В безизходица ли сме

В момента светът е с над един градус по-топъл, отколкото е бил преди индустриализацията. В най-добрия случай, ако тази тенденция се запази, едва 10% от изследваните риби ще са в риск от изчезване през следващите 80 години.

Снимка 487218

Източник: iStock

Но дори тогава видове като атлантическата и тихоокеанска треска, рибата меч и тихоокеанската сьомга ще са застрашени.

"Помислете за Северно море, където до края на века се очаква температурата на водата да бъде твърде висока, за да се размножи атлантическата треска в тази област. Ако подобно нещо се случи, то ще има голямо влияние върху самата екосистема и всички процеси и взаимодействия с видове, защото атлантическата треска е важен хищник", казва Флеминг Далке (Flemming Dahlke), който е един от авторите на изследването.

Снимка 487220

Източник: iStock

Проблемът е, че с повишаването на температурите на водата рибите използват повече енергия, а за това им е необходим повече кислород, който обаче е в недостиг именно заради по-топлата вода.

Арктика, Северният полюс, рекордните жеги в Сибир и какъв ще е ефектът от тях

Когато най-студеното място на планетата стане най-топлото

Арктика гори, последствията са за целия свят

Тези обстоятелства правят оцеляването на ембрионите, които не могат да регулират добре нивата си на кислород, почти невъзможно. Неблагоприятно е и за рибите, хвърлящи хайвер, на които им е необходим повече кислород, за да създадат потомство.

Полярните мечки, популацията им, колко екземпляра има в момента и мрачната прогноза за този вид

Мрачната прогноза за бъдещето на полярните мечки

И защо се стигна до нея

Някой соленоводни видове риби могат да се адаптират, пренасочвайки се към по-дълбоки части на океана, където температурата е по-ниска, пише The Guardian. Същото обаче не важи за сладководните риби, които са ограничени до реките и езерата, които обитават.