Състоянието на океаните се счита за най-сигурния индикатор за промените в климата. Те абсорбират над 90% от топлината, която остава в атмосферата в капана на парниковите газове. А така температурата на водата може да бъде ползвана като индикатор на промените в глобален план.

Проучване, наскоро публикувано в Американския журнал за атмосферни науки, сочи, че всяка от последните 10 години е оставяла след себе си нов рекорд в температурата на световния океан.

През 2019 г. е бил отбелязан и най-големият скок за последното десетилетие.

Снимка 461431

Източник: iStock

Затоплянето, отчетено между 1987 и 2019 г. е четири пъти по-бързо, отколкото за периода 1955-1986 г., казват учените.

Според тях количеството топлина, което всяка година поемат океаните, е равно на 100 перманентно работещи микровълнови фурни за всеки жив човек на планетата.

Антарктида, топенето на ледовете и новият рекорд по Коледа

Рекордното коледно топене на Антарктида

Двойно повече лед от обикновено

Основните притеснения на учените са две.

Покачването на температурите може да доведе до мащабни промени в съдържанието и свойствата на океаните, които биха могли да афектират всеки жив организъм на планетата.

По-високата температура би могла да елиминира огромно количество морски растения и животни, и в крайна сметка да превърне океаните в мъртви зони.

Снимка 461432

Източник: iStock

Независимо дали това ще се случи или не, втората прогноза на учените е, че топлината ще продължи да топи ледовете. Това пък ще доведе до покачване на водното равнище и ще принуди над 150 милиона жители по крайбрежията да потърсят нов дом преди края на този век.