Едва ли има човек на планетата, който да не смята 2020 г. за най-откачената от много време насам. Пандемията, която ни връхлетя сякаш изневиделица, промени коренно ежедневието и навиците ни.

Климатичните промени, есента, листата на дърветата и как се промени този сезон

Защо листата на дърветата падат по-бързо

И есента не е това, което беше

Но изминалите месеци не се изчерпват само с коронавируса, защото планетата ни продължава да страда от негативното влияние, което ние, хората, ѝ оказваме постоянно.

И въпреки че в началото на пандемията затварянето на хората по домовете оказа благоприятно въздействие на околната среда, глобалното затопляне не е спряло.

Снимка 510265

Източник: iStock

Според данни на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA), месец ноември от настоящата година е бил вторият най-топъл в историята, отстъпвайки само на ноември 2015 г.

Но според данни на NASA, които включват измервания и от полюсите, и такива на Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози (ECMWF), този ноември всъщност е бил най-топлият.

Снимка 510267

Източник: iStock

Експертите от NOAA обясняват, че средната температура през ноември 2020 г. е била 56.95 градуса по Фаренхайт (13.87 градуса по Целзий), което е с 1.75 градуса по-високо (0.97 по Целзий) от средното за XX век.

Китай, въглеродните емисии и какъв е екологичният план на страната

Зелената революция на Китай

От най-големия замърсител към въглеродния неутралитет

Близо 7% от света е отбелязал рекордни температури през ноември, като в това число се включват и страни като Австралия и Норвегия. Въпреки че изминалите 11 месеца са били с .02 градуса (0.01 по Целзий) по-студени от 2016 г., която до момента държи рекорда за най-топла година, съществува реален шанс 2020 г. да я задмине.

Снимка 510264

Източник: iStock

Този шанс се изразява в цели 55%, като дали 2020 г. ще се окаже най-топлата в историята, ще стане ясно, когато излязат средните температури през месец декември. А данните на NASA и NOAA, с които правят сравненията, датират от 1880 г., пише The Associated Press.

Големият синигер, глобалното затопляне и мрачната прогноза за изчезването на вида заради климатичните промени

Ще изчезне ли големият синигер

Нови мрачни прогнози заради климатичните промени

Като основни виновници за глобалното затопляне са посочени вредните емисии, които биват освобождавани във въздуха вследствие на изгарянето на въглища, нефт и природен газ.