Въпреки че до настъпването на астрономическата зима има още три седмици, температурите навън падат все по-надолу. А тази година есента сякаш се изниза толкова неусетно, колкото и лятото принципно обича го да прави.

Климатичните промени, пожарите, нивото на океана и как те могат да ни лишат от интернет

Как климатът може да спре интернета на милиони

Много вече го разбраха

Оказва се, че всъщност красивият преходен сезон не е това, което беше. Според ново проучване на американски учени, климатичните промени и глобалното затопляне са оказали своя ефект върху есента. По-високите температури продължават по-дълго, есента е по-къса, а листата на дърветата опадат по-бързо - така най-лесно може да се обобщи това влияние.

Последната промяна не е никак за подценяване, защото дърветата са тези, които улавят въглеродния диоксид и по този начин оказват влияние върху парниковия ефект и климатичните промени. А по-ранното опадане на листата значи по-малко уловени вредни емисии.

Снимка 507284

Източник: iStock

Все още няма конкретна оценка за това какви са загубите за природата, но учените смятат, че може да говорим и за милион тона въглероден диоксид повече на година, което надхвърля годишните емисии на Германия.

Учените установяват още, че температурата, продължителността на деня и количество уловен за сезона въглероден диоксид са факторите, от които дървото разбира кога вече не са му необходими листа.

Снимка 507286

Източник: iStock

Ефектът се оприличава на този при преял човек, който просто не може да погълне нищо вече. А когато дървото се пренасити с въглероден диоксид, листата му опадват. Това, от своя страна, значи, че неговата производителност до този момент е по-висока, както и вредните газове, с които трябва да се справят, предава Guardian.

Защо листата на дърветата променят цвета си през есента

Защо листата на дърветата променят цвета си през есента

Кой стои зад красотата на есента

Прогнозите на учените са, че с тези темпове на глобалното затопляне към края на века есента може да стане едва две-три седмици. В тях листата на дърветата ще пожълтяват и опадат. Всички тези изводи са на базата на наблюдения на 430 хиляди дървета на 3800 места в Централна Европа от 1948 до 2015 г.