С настъпването на топлите месеци все по-често се случва кучетата ни да се прибират вкъщи с по няколко кърлежа, независимо че редовно ги натриваме с репеленти и им купуваме скъпи нашийници срещу вредители.

Наскоро научихме от Petnet, че всъщност изобщо не е нужно да разчитаме на химически препарати и несполучливи ветеринарни продукти, защото решението срещу кърлежите и бълхите най-вероятно вече е в кухнята на всеки от нас.

Снимка 425133

Източник: iStock

Оказва се, че ябълковият оцет е един от най-добрите начини да предпазим домашните си любимци от опасни насекоми, който можем да ползваме и при възпалени стави и сърбежи по кожата на животното.

Ябълковият оцет е ефективен, независимо дали кучето ни го приема външно или вътрешно.

За вътрешен прием е необходимо да добавяме по една чаена лъжица в закуската и вечерята на кучето ни, като при по-големите породи лъжицата може и да е супена.

Снимка 425134

Източник: iStock

Ако нямаме против аромата на оцет, можем да направим разтвор с вода в съотношение 1:1 и да пръскаме козината на домашния си любимец, преди да го изведем за разходка.

Вътрешният прием е за предпочитане, тъй като оцетът спомага за разрушаването на калциеви натрупвания по ставите и има ползи за храносмилателната система на животното.

Котките, кучетата, заразите и колко е вредно да прегръщаме и целуваме домашния любимец

Колко е вредно да прегръщаме и целуваме домашния любимец

И няколко правила, които задължително да спазваме