Дали в началото на новата година или просто на новия сезон, подреждането на гардероба е една задача, която все се опитваме да отложим максимално дълго. Да, доста е досадно, но и е наложително. А ако сме наясно с някои лесни трикчета, няма да се мотаем толкова, за да вкараме дрехите си в ред.

Гардеробът и един бърз трик за разчистване на място в него

Бърз трик за разчистване на място в гардероба

Трябва ни нещо много просто

Разбира се, винаги присъства и емоционалният момент, който прави раздялата ни с една или друга дреха по-труднa. Но ние знаем, че не бива да робуваме на вещи. Затова запретваме ръкави за тези четири лесни стъпки.

Всичко навън

Преди да внесем ред, трябва да създадем хаос. И това важи в пълна сила и за подреждането на гардероба. Когато извадим абсолютно всички дрехи, с изненада ще установим колко много от тях не носим, просто защото не са ни пред очите, а са забутани в някой далечен и недостъпен ъгъл.

Снимка 511844

Източник: iStock

Когато имаме визуална представа за всичко, което притежаваме, можем да отделим "скъпоценните камъни" от "боклука" и да се разделим с всичко, което съзнателно подбутваме все по-дълбоко в гардероба, а всъщност добре знаем, че надали някога отново ще облечем.

Зониране

След като сме извадили всичко, разделяме дрехите по групи - дънки, поли, спортни екипи, официални тоалети и т.н. Част от дрехите слагаме в купчина, с която ще се разделим, като можем да ги дадем за рециклиране, да ги подарим на близки или да ги дарим на нуждаещи се.

Ако имаме повече въображение и свободно време, може да отделим и дрехите, на които можем да вдъхнем нов живот - да направим дългите дънки на къси или с някоя апликация да скрием малката дупчица, която така ни се набива на очи.

Снимка 511847

Източник: iStock

Обективност

Разбира се, винаги сме размекваме за онази розова рокличка, която може вече да ни е прекалено къса, но пък, знае ли човек, може някак магически да ни стане пак по мярка. А най-важното правило е да бъдем критични и обективни към всяка една дреха, и то по два критерия - дали още ни става и дали още подхожда на стила ни, който съвсем нормално се изменя непрекъснато.

Ако дадена дреха не е най-качествената от всяка категория, не ни е необходима или най-любима, то тогава няма място отново в гардероба, а отива директно в купчината, с която трябва да се разделим, предава InStyle.

Снимка 511846

Източник: iStock

Поддържане

След като веднъж сме подредила гардероба, не по-лесна задача е да го поддържаме в този вид. А правилото, което може много да я улесни е, че с всяка нова дреха, която слагаме на закачалка или на рафта, трябва да се разделим с друга. Така ще намалим импулсивните покупки и ще се замисляме повече от какво точно имаме нужда и дали пък вече не го притежаваме.