Безспорно G точката е една от най-коментираните части от женското тяло. И до днес продължава спорът дали тя въобще съществува или не. Наличието на тази ерогенна зона, наситена с нервни окончания, за пръв път се споменава в научен труд през 1950 г. А ново изследване на турски учени хвърля повече яснота по въпроса.

Колко секс е твърде много

Колко секс е твърде много

И "прекомерни" ли са повече от седем оргазма седмично

Те доказват, че G точката наистина съществува чрез факта, че жените, претърпели оперативна намеса във въпросната деликатна област, изпитват по-редки и по-малко интензивни оргазми. Интервенцията е с цел коригиране на пролапс на тазовите органи и стягане на мускулите на предната стена на вагината.

Именно там, няколко сантиметра навътре, се твърди, че се намира въпросната най-ерогенна женска зона. И след интервенцията нивата на възбуда при въпросните жени си остават същите, но удоволствието, което получават по време на полов акт значително намалява.

Снимка 636361

Източник: iStock

Затова и авторите на изследването смятат, че това се дължи на увреждане на G точката от операцията именно в зоната, в която се твърди, че тя се намира. Предната стена на вагината е "една от най-важните структури за женски сексуален оргазъм" и в това учените нямат съмнения, предава Daily Mail.

Колкото по-късно започнем да правим секс, толкова по-голям ще е... мозъкът ни

Колкото по-късно започнем да правим секс, толкова по-голям ще е... мозъкът ни

Нова теория за еволюцията на човека

А въпросната процедура, която се оказва, че уврежда ерогенната зона, става все по-популярна, защото много жени се диагностицират с пролапс, при който заради отслабени тазови мускули пикочният мехур пада надолу към предната вагинална стена. Това води до болки, тежест и дискомфрт, често и по време на секс. Пролапсът се появява най-вече след раждане, по време на менопауза или в резултат на наднормено тегло.