Aко някои хора получават оргазми всеки ден - независимо дали един или повече, психолозите са склонни да нарекат това разстройство на психичното здраве. Други експерти пък твърдят, че това e сексуален дистрес.

Колкото по-късно започнем да правим секс, толкова по-голям ще е... мозъкът ни

Колкото по-късно започнем да правим секс, толкова по-голям ще е... мозъкът ни

Нова теория за еволюцията на човека

В САЩ най-разпространената дейност за отдих е ходенето на открито. Повече от три четвърти от американците (82%) правят това с удоволствие. Разбира се, някои трябва да се въздържат поради травми или увреждания. Но възможно ли е да се разхождаме твърде много? Да, ако това води до нараняване или пречи на житейските ни задължения. Но ако не е така, то ходенето е нещо съвсем нормално.

Същото важи и за други занимания в свободното време: танци, колоездене, йога и други. Както и за секса - така че, ако седем или повече оргазма седмично са хиперсексуалност, значи нещо не е наред с 33 милиона възрастни американци, според последни проучвания.

Снимка 632457

Източник: iStock

Психолози от няколко университета събират 1452 възрастни души, които формират достатъчно представителна извадка. Участниците попълват анонимно въпросник, който изследва редица аспекти на сексуалността, включително и честотата на оргазмите.

Почти всеки пети съобщава за седем или повече оргазма седмично (мъже - 26%, жени - 10%). Свободните хора са имали повече самостоятелни оргазми, а хората в двойки - повече партньорски. Но всичко това означава ли, че те са пристрастени към секса?

От библейските времена до индустриалната революция, всевиждащият Бог одобрява само една причина за секс - децата. През вековете моралните авторитети не са имали възражения срещу честия полов акт и ако той укрепва брака.

Снимка 632455

Източник: iStock

Но сексът просто за забавление си остава тежък грях и за мнозина, дори и в наши времена. Съвременните схващания за хиперсексуалността датират от началото на 80-те години, когато психолози въвеждат и налагат масово термина "сексуална зависимост". Поддръжниците на модела на този тип зависимост смятат, че той включва натрапчиви сексуални мисли, серийни еднодневни срещи, извънбрачни връзки, групов секс и посещения при секс работници.

Оттам насетне специалистите започват да поставят въпроса колко секс всъщност прави човек хиперсексуален. И се спират на седем или повече оргазма седмично в продължение на поне шест последователни месеца. Затова започва да се налага масовото схващане, че дори един оргазъм на ден е "токсичен".

Снимка 632456

Източник: iStock

Така хиперсексуалността се налага дори като официална диагноза. "Пристрастяването към секса" е толкова вкоренено в нашата култура, че малко хора осъзнават, че това е измислица. През 2019 г. Световната здравна организация призна дори "компулсивно разстройство на сексуалното поведение", което включва "прекомерен" секс при определени обстоятелства.

Но проучвания показват, че самоопределилите се като сексуално зависими всъщност не правят повече секс от останалите. Те просто се чувстват по-притеснени от него - обикновено защото са отгледани във фундаменталистки, негативно настроени към половия акт семейства и църква, които настояват, че освен за деца и за скрепяване на брака, сексът е нещо лошо, а хората, които го правят за развлечение, са "девиантни".

Защо жените достигат до оргазъм много по-трудно от мъжете

Защо жените достигат до оргазъм много по-трудно от мъжете

Сексът не се състои само в проникването

А всеки човек е уникален в своята сексуалност. Тя е толкова индивидуална, колкото и нашето ДНК. Сексът за развлечение - самостоятелен или партньорски - е подобен на разходката за развлечение. Някои се въздържат, други правят секс от време на време, а трети - ежедневно или по-често. Честият секс изначално не е проблематичен, твърдят убедено от Psychology Today. И добавят, че стига да не пречи на останалите житейски задължения, всякаква честота на сексуалните контакти е добра - и си струва просто да се наслаждаваме.