За първи път от три десетилетия САЩ имат нова любима порода кучета, според Американския киноложки клуб. Очарователен в очите на едни, достоен за съжаление в други, с плоска муцуна, щръкнали уши, пърдящ, мръхтящ, но безкрайно любвеобилен и добър, френският булдог стана най-разпространеното чистокръвно куче в САЩ за изминалата година.

Кучета, ревност и наистина ли ревнуват домашните ни любимци

Ето защо кучетата всъщност не ревнуват

Какво означава поведението им

"Французите" изместиха лабрадор ретривърите от първото място след рекордните 31 години. Защо? "Те са комични, дружелюбни и толкова мили малки кучета", казва говорителят и представил на породата Пати Соса. "Подходящи за града, със скромни нужди от поддържане и упражнения, те са все по-предпочитани от много семейства."

И все пак главозамайващият възход на френската порода - тя дори не е сред топ 75 породи преди четвърт век - тревожи нейните фенове, да не говорим за нейните критици. Има опасения, че търсенето, плюс премията, която някои купувачи са готови да платят за "екзотични" цветове и текстури на козината, поражда бързи развъдчици и кучета с много здравословни проблеми.

Снимка 610553

Източник: iStock

Популярността на породата изостря дебата дали има нещо здравословно в размножаването на кучета, склонни към дихателни, гръбначни, очни и кожни заболявания. Британската ветеринарна асоциация например призовава хората да не купуват породи с плоска муцуна, като френските булдози. Холандия дори забранява отглеждането на кучета с много къса муцуна.

БДЗП, Николай Терзиев, кучета за борба с отровите, Барс, Пойзън, Дубай и колко полезни са за опазването на природата

Кучетата, които спасяват животи

Николай Терзиев от БДЗП за неоспоримия принос на кучетата за борба с отровите за опазването на дивата природа

Класацията за популярност на Американския киноложки клуб обхваща около 200 породи, които фигурират в най-стария кучешки регистър в страната. Статистиката за миналата година е на базата на близо 716 500 новорегистрирани кученца. Около едно на всеки седем от тях е френски булдог. Най-рядко притежаваното куче в САЩ е английският фоксхаунд, разкриват от NBC News.

Снимка 610551

Източник: iStock

Класацията не включва смесени породи или, поне засега,  други популярни "дизайнерски" хибриди. В топ 10 на най-предпочитаните от американците кучета влизат следните породи, както следва. 

  1. Френски булдог
  2. Лабрадор ретривър
  3. Голдън ретривър
  4. Немска овчарка
  5. Пудел
  6. Булдог
  7. Ротвайлер
  8. Бийгъл
  9. Дакел
  10. Немски късокосмест пойнтер