Ако сме почитатели на пътуванията и хубавата храна, можем да ги съчетаем по най-добрия начин. Отправяме се към Франция за едно незабравимо плаване.

Преди дни компанията за луксозни круизи Belmond представи най-новото си предложение - Epicurean Burgundy: A 12-star cruise. Шестдневното пътуване от Сен-Жан-дьо-Лос до Лион включва шест спирки - ресторанти, всеки с поне една звезда Мишлен. А общият брой на звездите им е 12.

На борда на кораба Belmond Napoléon има място за 12 души. Има и басейн, както и велосипеди, с които да обиколим лозята във винените райони Бургундия и Божоле.

Снимка 466659

Източник: Facebook

Можем да наемем както целия кораб за сумата от 96 хиляди долара, така и са се включим сами в приключението срещу 8000 долара. В тази цена са включени всички менюта, които ще опитаме в шестте ресторанта.

Първата спирка е ресторант La Côte Saint-Jacques, който има две звезди Michelin. Той е част от петзвезден комплекс на около час от Париж. Главният готвач е Жан-Мишел Лорен.

Снимка 466650

Източник: La Côte Saint-Jacques

Тук можем да опитаме традиционни френски ястия с нов, изискан прочит, както и разнообразие от предложения с черен и бял трюфел.

Снимка 466649

Източник: La Côte Saint-Jacques

Втората спирка е Maison Lameloise - ресторант, създаден през 1921 г. в Шани, Бургундия. Той има три звезди Michelin и често попада в класацията на най-добрите ресторанти в света.

Снимка 466652

Източник: Facebook / Maison Lameloise

Акцентът в него е върху традиционните бургундски ястия, сред които откриваме и тарт с охлюви.

Снимка 466651

Източник: Facebook / Maison Lameloise - Relais & Chateaux

На третия ден ще посетим Le Jardin des Ramparts - ресторант с една звезда Michelin в Бон, в който ще опитаме традиционни местни, както и сезонни предложения.

Снимка 466653

Източник: Facebook / Le jardin des ramparts

Четвъртият ден от кулинарния круиз е посветен на Aux Terrasses в Турнюс с една звезда Michelin. Тук можем да пробваме редица нетрадиционни ястия, черешката на тортата сред които е... пушен гълъб. Или пък жабешки бутчета.

На петия ден ни очаква втори ресторант с три звезди Michelin - Georges Blanc във Вонас. Той също е част от красив комплекс, където със сигурност ще искаме да се върнем за поне една нощувка. Началото му ни връща в далечната 1872 г.

Снимка 466656

Източник: Georges Blanc

По време на кулинарната си обиколка пък ще имаме възможност да опитаме един високо оценен прочит на традиционни ястия. Тук се предлага едно от най-вкусно приготвените домашни пилета Брест, популярни в цяла Франция.

Последният ден от круиза е запазен за посещение в Restaurant Paul Bocuse в близост до Лион. Той е оценен с две звезди Michelin, а най-популярното му ястия е супа от черни трюфели, създадена за френския президент Валери Жискар д'Естен през 1975 г.

Снимка 466658

Източник: Facebook / Paul Bocuse

Първият круиз стартира на 9 август, така че имаме още време да резервираме своето кулинарно пътешествие из пъстра и вкусна Франция.