Пандемията ни промени много - независимо дали го осъзнаваме, или не. Разбрахме и усетихме редица ценни неща, за които преди нямахме време, но в същото време се затворихме, при това не само в домовете си.

Социалната изолация, COVID-19 и как да си върнем умението да контактуваме

Как да излезем от социалната изолация

Няколко безценни съвета от психолози

Сега започваме да се връщаме към по-активния социален живот, но мнозина от нас вече не са така смели в комуникацията, особено с непознатите. И това важи и за умението ни да флиртуваме.

Затова от Dazed се обръщат за съвет към доктор Бритни Блеър, клиничен терапевт и специалист на тема секс и връзки.

Снимка 540467

Източник: iStock

Най-важното в случая е да не изпитваме "натиск" от мисълта на всяка цена и веднага да започнем да общуваме, както преди изолацията. Защото не само нашите граници, но и тези на околните, са се променили.

"Дайте време и пространство на себе си и на другите, за да разберете първо как се чувствате", съветва доктор Блеър. Тоест, да не избързваме.

Преди да заговорим някого, е добре да се вгледаме в поведението му. "Търсете хората, които имат отворен език на тялото", казва още Блеър.

И уточнява, че това са онези около нас, които се оглеждат, държат раменете си назад, усмихват се и позволяват контакт с очите.

Снимка 540466

Източник: iStock

"Ако някой ви дава отговори с една дума или се взира в телефона си, можете да сте сигурни, че не иска да бъде обезпокояван от никого", продължава тя.

Следващият важен момент е практиката. Номерът е да открием "най-безопасния начин с нисък залог", или да общуваме с всякакъв тип хора, за да видим как реагират. И тук въобще не става въпрос за флиртуване. Даже напротив.

Никой от нас не желае да бъде отхвърлян, но колкото по-често ни се случва, толкова по-малко ще ни е грижа.

Необвързаните хора, флиртът и как да намерим партньор

Как бързо да си намерим партньор

И колко важен е флиртът

И не на последно място - "контактът с очите е ключът към успешния флирт", уточнява още Блеър. Но и тук трябва да внимаваме, или по-точно да направим разлика, между добронамерения поглед и онзи, който издава неприязън.