Врътваме кранчето, пълним чашата, изпиваме до дъно и готово - жаждата е набързо утолена. Но невинаги всичко просто и лесно е най-добро, особено когато става дума за нашето здраве.

За някои пиенето на вода от чешмата не е никакъв проблем, а други всячески го избягват. Нашумелите в последните години системи за филтриране на чешмяната вода пък ни изправят пред дилема - дали да предпочетем тях или да заложим на старата и изпитана класика - бутилираната минерална вода.

Филтрирането е процес на пречистване, с който се цели елиминирането на всички вещества и фини частици, на които не им е там мястото - нито в чашата, нито в тялото ни.

Снимка 524959

Източник: iStock

Филтрираната чешмяна вода може ни се струва по-вкусна, мека и безопасна от нефилтрираната, но това със сигурност не я прави по-полезна.

Пречистване на 100% е практически невъзможно в домашни условия. За да бъде ефективен процесът, трябва редовно да обслужваме системата и да сменяме необходимите консумативи - а това си е още един ангажимент в и без това натовареното ни ежедневие.

И струва пари, разбира се. Но в противен случай всичко се обезсмисля и вместо да си помогнем, по-скоро ще си навредим. А ние със сигурност не искаме това.

Снимка 524960

Източник: iStock

Филтриращите системи най-често работят на един от двата принципа - с филтри от активен въглен или с обратна осмоза. Активните въглени се свързват с бактериите и химикалите в питейната вода и ги неутрализират.

Обратната осмоза елиминира почти напълно вредни бактерии, органични материали и разтворени твърди вещества във вода чрез високо налягане и допълнително филтриране. Големият й недостатък обаче е, че не дава шанс и на полезните минерали.

Какви са предимствата на минералната пред филтрираната чешмяна вода и как да направим най-точния избор, можем да разберем тук.