Фестивалът на пясъчните скулптури е една от запазените марки в лятната културно-развлекателна програма на Бургас. Вече 15-о поред издание представят организаторите му, като решават да го посветят на динозаврите. Цели 65 милиона години след мистериозното изчезване на предишните властелини на планетата ни, интересът към тях както от учени, така и от малки и големи любопитковци, не стихва.

Dinosaurs: The Final Day, Дейвид Атънбъроу и филмът, който ще покаже последните мигове на динозаврите на земята

Какви са били последните дни на динозаврите

Отговорът - в новия филм на Дейвид Атънбъроу

И тъкмо за да покаже на посетителите на феста как са изглеждали величествените създания, община Бургас спазва традицията му и решава да бъдат издигнати пясъчни динозаври. А на събитието дават закачливото мото "Бургасик парк".

По извайването на фигурите работят 14 скулптори от България, като голяма част от тях са бургазлии. Любопитно е, че за направата им са използвани 5600 тона пясък със специални примеси, за да е устойчив на дъжд. Така дори и динамичното време това лято не би им навредило.

Снимка 579720

Източник: община Бургас / burgas.bg

Посетителите на фестивала ще видят 12 композиции - пясъчни триизмерни праисторически животни. На динозаврите, очаквано, е обърнато най-голямо внимание и те са най-много, а един от тях (може би дори най-впечатляващият) е Тиранозавър Рекс.

Снимка 579718

Източник: община Бургас / burgas.bg

Освен него "Бургасик парк" ще завладеят и величествени мамут, гигантска костенурка и още любопитни животни.

Снимка 579719

Източник: община Бургас / burgas.bg

Експозицията е разгърната на мащабната площ от пет декара, близо до Конната база - точно в парк "Езеро". Там малки и големи ще могат да се потопят в атмосферата на пясъчния фестивал, да си направят снимки за спомен и да се забавляват в ритъма на музикантите от Духовия оркестър на Бургас, които ще свирят на живо за събитието.

Динозаврите, метеоритът Чиксулуб и наистина ли той е причина за изчезването им

По-различната теория за изчезването на динозаврите

Всичко си има предистория

Фестивалът на пясъчните скулптури вече е открит, а най-хубавото е, че ще продължи цяло лято - чак до септември. Отворен е за посещения от 9 до 21 часа, всеки един ден от седмицата, като входът е с билети.

Цени и повече информация за събитието, има тук.